Cultuur als citymarketing

DSC01037

Mechelen heeft vele troeven, maar als Vlaamse kunststad biedt het historisch patrimonium vanzelfsprekend een bijzonder surplus. Schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld) ziet cultuur als een speerpunt van citymarketing.

“Mechelen heeft per inwoner het hoogste aantal beschermde gebouwen in Vlaanderen. Onze stad telt meer historisch waardevolle kerken dan Antwerpen. Het zou gek zijn om die troef niet maximaal uit te spelen”, zegt Geypen.

Stadsvisioenen

Daarom investeert Mechelen fors in cultuur, in de meest brede betekenis. De stad pronkt met een vernieuwd Cultuurcentrum met bijhorend evenementenplein, zet met moderne sfeerverlichting haar monumenten extra in de kijker, en organiseert driejaarlijks een cultuurfestival met internationale allure.

“Na het succesvolle ‘Stad in vrouwenhanden’ pakken we in de lente van 2009 uit met ‘Stadsvisioenen’, een cultuurfeest naar aanleiding van 450 jaar aartsbischoppelijke stad. Een gedroomde kans om de Sint-Romboutstoren, de trots van Mechelen, beter toegankelijk te maken voor het grote publiek”, legt Geypen uit.

Sint-Romboutstoren

De bijna honderd meter hoge toren is vandaag enkel te bezoeken in groep, onder begeleiding van een gids. Na de aanpassingswerken zijn vanaf maart volgend jaar individuele bezoeken mogelijk, waarbij een audiogids de bezoekers langs de verschillende torenkamers naar boven leidt.

“En daar wacht de grootste verrassing, want bovenop de toren komt een zogenaamde skywalk, een glazen platform dat een spectaculair uitzicht op de omgeving garandeert. We knappen ook het plein aan de kathedraal op. Met veel groen, een parking voor toeristenbussen en een ondergrondse parkeergarage voor 120 wagens”, zegt Geypen.

Kazerne Dossin

Tot slot werkt Mechelen samen met de Vlaamse regering aan de oprichting van Kazerne Dossin, een museum over de Holocaust en mensenrechten. “De voorbereidingen hebben zeven jaar geduurd, maar nu staat het project definitief op de rails”, zegt Geypen. Het museum, dat wordt ontworpen door voormalig Vlaams bouwmeester bOb Van Reeth, moet openen in 2011.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer