Lokaal bestuur moet het groene voorbeeld geven

DSC00994

Over klimaatverandering wordt veel gepraat, maar als lokaal bestuur kan je er ook iets aan doen. Het is een globaal probleem, waar lokale acties het verschil kunnen maken. Think global, act local!

Als schepen van Openbare Werken in Mechelen heeft mijn bevoegdheid in eerste instantie weinig met klimaat of milieu te maken. Toch zoek ik permanent naar manieren om de werking van de stadsdiensten milieuvriendelijker te maken. Want het is vooral de overheid, ook de lokale, die in deze problematiek het groene voorbeeld moet geven.

Dat hoeft niet altijd veel te kosten. Meer nog, op termijn betaalt de investering zich meestal dubbel en dik terug. Zo gebruiken de onderhoudsteams in Mechelen voortaan regenwater voor hun kuismachines en het sproeien van bloemen en planten.

Dat kan dankzij een installatie op het dak van het stadsmagazijn – uitgewerkt door onze eigen werklieden – waarbij al het regenwater wordt opgevangen in zes opslagtanks. Zo besparen we per jaar 1,5 miljoen liter drinkwater. Dat is 5.000 euro minder op onze waterfactuur.

Daarnaast plaatsten we ook vijf groendaken op stadsgebouwen. De planten op een groendak helpen de lucht te zuiveren. Schadelijke stoffen als CO2, benzol en stofdeeltjes worden er door opgenomen en gefilterd. Bovendien zorgt een groendak voor een betere warmte- en geluidsisolatie en beschermt het de onderliggende dakbedekking tegen weersomstandigheden zodat die langer meegaat.

Vanaf 1 januari is het stadsbestuur ook overgeschakeld naar 100 procent groene stroom voor haar installaties, gebouwen en openbare verlichting. En waarom zouden we door de plaatsing van zonnepanelen op stadsgebouwen zelf geen groene energie kunnen opwekken? Zo stimuleren we burgers om ook te investeren in dergelijke milieuvriendelijke initiatieven, want uiteraard moeten ook zij hun verantwoordelijkheid opnemen.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer