Greet Geypen verdiept zich in geheimen Mechels liberalisme

Greet Geypen

“Somers was in 2001 wel de eerste blauwe burgemeester in honderd jaar. Maar Jean-Henri de Perceval was in 1836 de eerste. De man werd in 1811 trouwens al eens aangesteld als burgemeester van Putte”, zegt Geypen, in de Dijlestad sinds 2007 schepen van Openbare Werken. “Laat het wel duidelijk zijn. Ik heb dit boek niet geschreven als politica, wel als historica”, benadrukt ze. In net geen tweehonderd bladzijden heeft Greet Geypen de geschiedenis van het liberalisme en de liberale partij geschetst. “In de periode van 1830 tot 1961, ook de minder fraaie kantjes.” Het boek is opgedeeld in drie hoofdstukken: de liberale partij, de liberale socio-culturele organisaties en de liberale pers.

Lamot sponsort partij

Al heeft Geypen ook geprobeerd om haar eerste werk te doorspekken met wetenswaardige anekdotes die vooral leuk zijn om lezen. “Lamot bijvoorbeeld verhuisde in 1855 zijn brouwerij van Boom naar Mechelen. Richard, een van de zonen, werd gemeenteraadslid. Hij zorgde ook voor de lening voor de bouw van Huis Den Arend in de Befferstraat”, weet Geypen.
En ene Walter Van Haesendonck was niet alleen de architect van het stedelijk zwembad aan het Rode Kruisplein. Hij was ook bouwmeester en liberale schepen in de stad. “Goswin De Stassart schopte het dan weer tot eerste Belgische senaatsvoorzitter en eerste grootmeester-vrijmetselaar van de loge”, zegt Greet Geypen. Hij was overigens niet de enige aan wie een straat werd gewijd. Ook de liberale letterkundige Maurits Sabbe en de liberale kunstenaar Willem Geets kregen die eer.

Paul Lamorelle stond aan de wieg van de nationale liberale vakbond. “Supporters van Racing Mechelen kunnen in het boek lezen dat hun stichter voor de Liberale Partij schepen en parlementslid was. Of hoe het Mechelen van vandaag verwijst naar het rijke liberale verleden van onze stad”, besluit Geypen.   Het boek kost 15 euro

Bron: Gazet van Antwerpen

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer