Nieuw verkeerspleintje leert kinderen wegcode

IMG_3870

Voor het stadsbestuur van Mechelen is het een prioriteit om voldoende speelruimte in woonomgevingen te voorzien. Daarom wordt er hard ingezet op het creëren van extra speelruimte. Naast de gebruikelijke speelterreinen en spelprikkels, werd er recent een verkeerspleintje voor beginnende fietsers aangelegd.

Mechelen heeft de ambitie om van de stad nog meer dan ooit een aantrekkelijke stad voor gezinnen te maken. De laatste jaren werd er dan ook flink geïnvesteerd in de aanleg en het opknappen van speelterreinen. Op de nieuwste realisatie van de stad zijn echter geen speeltoestellen terug te vinden.

Het betreft een verkeerspleintje met wegmarkeringen, waar beginnende fietsertjes de wegcode al spelenderwijs onder de knie kunnen krijgen. Het verkeerspleintje van 30 op 15 meter bevindt zich in Mechelen Noord, vlakbij het bestaande speeltuintje, op het pleintje in de Kaddoderstraat. Het verkeerspleintje kwam er op vraag van de wijkraad die dit indiende als een Matrix-project.

“In Mechelen wonen er veel jonge gezinnen met kinderen, wij vinden het dan ook belangrijk om voldoende speelruimte te voorzien. We willen in ons aanbod ook voldoende variatie brengen, zodat er voor ieder wat wils is en de speelelementen afstemmen op de buurt. De realisatie van een verkeerspleintje voor beginnende fietsers is hier een perfect voorbeeld van”, aldus schepen van Jeugd Greet Geypen.

Veilig leren fietsen

Op het verkeerspleintje kunnen kinderen veilig en naar hartenlust fietsen tussen de witte belijningen. Het verkeerspleintje bootst de situatie van de openbare weg na. Zo kom je er rotondes tegen, werden er verkeersiconen op de grond voorzien, moet je aan de haaientanden eventueel voorrang geven, kan je er parkeren en kom je er zebrapaden tegen.

“Het verkeerspleintje moet in de eerste plaats een aangename en veilige plaats zijn om te leren fietsen en tegelijkertijd kennis te maken met de verkeersregels. Op deze manier leren de kinderen al spelend de wegcode en bereiden we ze voor om zich later op een veilige manier in het verkeer te begeven” zegt Greet Geypen. De aanleg van het verkeersplein duurde een week en kostte de stad € 11.918.

Nog extra speelruimte in Mechelen Noord

Naast het nieuwe verkeerspleintje mogen de bewoners van Mechelen Noord zich kortelings ook nog verwachten aan nog meer speelmogelijkheden. In de Kreitenborgstraat, op nog geen 300 meter van het bestaande speelpleintje Offenbossen, wordt er een trapveld voorzien van 14 op 18 meter met  daarrond een ballenvanger.

Reeds op 29 oktober vatten deze werken aan  en ongeveer een  week later starten de werken aan de ballenvanger.  De kostprijs van het kunstgrasveld is € 22 324,50.  Voor de ballenvanger is de kostprijs € 17.242,50.  Tegen midden november moet het nieuwe trapveldje operationeel zijn.

In een latere fase zal er naast het trapveld ook nog een extra speeltoestel worden voorzien voor oudere kinderen. Het naburige speelterrein waar nu reeds een spelelement voor kleinere kinderen staat,  wordt eveneens verder uitgebreid. De kosten voor deze uitbreidingen worden geraamd op ongeveer € 27. 000.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer