Mechelen kiest nieuwe kinderraad en kinderburgemeester

Kinderraad Mechelen - Foto David Legreve

Elke twee jaar neemt de Mechelse Kinderraad een herstart en mogen vijfde- en zesdejaars van de verschillende basisscholen zich kandidaat stellen als raadslid of Kinderburgemeester. Enthousiaste jongens en meisjes kunnen zich nog tot 20 oktober kandidaat stellen. Op 22 oktober is het zover: dan wordt een nieuwe Kinderraad verkozen en geeft uittredend Kinderburgemeester Salma Abraray de sjerp door aan haar opvolger.

Een betere Kinderstad

De Kinderraad is een groep enthousiaste jongens en meisjes die bruisen van de ideeën om van Mechelen een nog betere kinderstad te maken. Aan het roer staat de Kinderburgemeester. De adviesraad bestaat uit minimum 10 en maximum 20 jongens en meisjes uit het 5de en 6de leerjaar die 10 keer per jaar samenkomen op woensdagnamiddag van 14 tot 16 uur. De kinderen worden bijgestaan door de dienst Jeugd en het echte college van burgemeester en schepenen. Zo kunnen hun (haalbare) ideeën ook echt uitgevoerd worden.

“De voorbije jaren groeide de Kinderraad uit tot een vaste waarde en een belangrijk participatie instrument in Mechelen Kinderstad. Op deze manier bekomen we een constante toetsing van hun leefwereld en maken we de stad nog meer op kindermaat”, stelt jeugdschepen Greet Geypen.

Salma geeft fakkel door

De Kinderraad zal worden aangesteld voor de periode van twee schooljaren. Aan het hoofd staat een Kinderburgemeester. Hij of zij is hét gezicht en de woordvoerder van de Kinderraad. Salma Abraray droeg de afgelopen twee jaar de burgemeesterssjerp: “Ik ben er heel fier op dat ik twee jaar kinderburgemeester van Mechelen mocht zijn. Het was leuk om te doen!”.

Om de combinatie tussen de school en de taken van kinderburgemeester niet al te zwaar te maken, zal er vanaf deze kinderraadperiode gewerkt worden met twee burgemeesters. Eentje voor de periode 2014-2015 en eentje voor 2015-2016. De burgemeester van de tweede periode zal het eerste jaar de burgemeester ondersteunen als secretaris en andersom.

Kindercharter

Bij de startvergadering wordt een Kindercharter opgesteld met tien actiepunten. De actiepunten komen voort uit de ideeën van de kinderen zelf. Dit charter wordt het actieplan dat de kinderen gedurende hun werking willen vervullen. Zo stelde ook de vorige Kinderraad een kindercharter op bij hun start. Twee jaar later mogen ze trots terugkijken op hun realisaties: in de zomer maakte de raad een eigen kinderkrantje ‘Nieuw Maantje’; in elk 6de leerjaar hangt een scheurkalender in de klas hangen met acties tegen pesten; ‘Zomer 30’ borden manen chauffeurs aan om traag te rijden in woonwijken tijdens de zomervakantie; tijdens Klassiek in den Botaniek was er een workshop voor kinderen enz.

Verkiezingsdag 22 oktober

Afgelopen weken kregen zo’n 1400 Mechelse jongens en meisjes uit het 5de of 6de leerjaar een uitnodiging in de brievenbus om zich kandidaat te stellen voor de nieuwe Kinderraad. Wie zich kandidaat stelt mag zijn of haar idee(ën) op het stadhuis komen voorstellen op de introductiedag op 22 oktober. Op deze dag kunnen de kinderen zich ook kandidaat stellen als Kinderburgemeester. De jury bestaande uit leden van de Jeugdraad, leden van de uittredende Kinderraad en stadsmedewerkers stellen dan de nieuwe Kinderraad samen en benoemen een nieuwe Kinderburgemeester.

Kinderen die zich kandidaat willen stellen kunnen dat online nog tot 20 oktober, door een mailtje te sturen naar kinderraad@mechelen.be.

W www.mechelenkinderstad.be

 

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer