Buurtkinderen geven eerste Mechelse natuurspeelplaats mee vorm

Natuurspeelplaats

Het natuurspeelpleintje op de hoek van de Geerdegemvaart en de Elf Novemberstraat is sinds woensdag volledig afgewerkt. De stad kreeg hiervoor hulp van kinderen uit de omgeving, die de laatste hand legden aan de eerste natuurspeelplaats in Mechelen.
In oktober van verleden jaar werd de eerste fase van de aanleg van de natuurspeelplaats voltooid. Geen voorgevormde speeltuigen, maar wel veel speelaanleidingen vervaardigd uit natuurlijke elementen zoals een boomstammenparcours, een zebrapad in hout en een zweefpad.

Voor de volledige afwerking – de aanplanting van een fruithaag en de uitbreiding met een wilgendorp – was het wachten tot dit plantseizoen. Voor het finaliseren van het wilgendorp deed de stad een beroep op de medewerking van de buurtkinderen.

“We vinden inspraak en participatie heel belangrijk. Door de kinderen nauw te betrekken krijgen ze de kans om de natuurspeelplaats mee vorm te geven. Op deze manier vergroten we de betrokkenheid en komen ze ook in aanraking met natuurlijke materialen die we op de natuurspeelplaats gebruiken. Bovendien vormden we een afgesloten en ongebruikte ruimte om tot een zinvolle bestemming voor jong en oud”, zegt Jeugdschepen Greet Geypen.

Sinds gisteren is de natuurspeelplaats volledig geïntegreerd in de bestaande speeltuin op de hoek van de Leliestraat. Een twintigtal jonge enthousiastelingen kwamen afgezakt naar de natuurspeelplaats voor een workshop van anderhalf uur. De oudste kinderen konden helpen meebouwen aan de wilgentunnel.

De jongste kinderen gingen met wilgentwijgen en natuurlijke materialen aan de slag en maakten zo hun eigen aandenken dat ze mee naar huis mochten nemen. Aan de blije gezichten te zien waren zowel de kinderen als de ouders tevreden met het resultaat.

Inmiddels werd ook een gemengde fruithaag met appelen, peren, pruimen, frambozen, bramen en witten en rode besjes aangeplant. Twee notenbomen en een paar kleine hazelaarstruikjes vervolledigen het geheel. Aan de natuurspeelplaats hangt een prijskaartje van ongeveer € 25.000.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer