Openbaar toilet Grote Markt in nieuw kleedje

foto (9) (Medium)

De stad Mechelen gaat de openbare toiletten renoveren die zich op het binnenplein van het stadhuis bevinden. Er komt bovendien een nieuw geïntegreerd kindertoilet met een knipoog naar Mechelen Kinderstad en ook de vloer en muren worden aangepakt. De afbraakwerken gaan maandag van start.

Het huidig openbaar toilet aan de Grote Markt dateert van 1988 en is gelokaliseerd op de plaats van de fundamenten van het Belfort uit de 14de eeuw dat op de lijst van het Unesco-wereldcultuurerfgoed staat. Omdat de ruimte verouderd is en niet meer voldoet aan de hedendaagse normen wil het stadsbestuur het openbaar toilet helemaal vernieuwen.

Het ontwerp komt van de hand van ‘Overal Architectuur’. In de kleine ruimte moest er minutieus met de plaats omgesprongen worden. De ontwerper heeft dan ook geprobeerd om zoveel mogelijk toiletten te voorzien en tegelijkertijd het architecturaal karakter opnieuw zichtbaar te maken. De wanden en bogen in metselwerk worden terug vrijgemaakt en gekaleid in het wit. De nieuwe wanden worden eveneens gemetseld in snelbouwsteen en gekaleid. Op die manier wordt de sfeer van de fundamenten van het middeleeuws gebouw terug opgeroepen.

Middeleeuws kader

De toiletten moeten zowel kinderen als volwassen aanspreken. “Het is de intentie van het bestuur om Mechelen nog meer op de kaart te zetten als de kind- en gezinsvriendelijke stad bij uitstek. Het middeleeuws kader is de basis van het concept, want kinderen doen niets liever dan ridder en prinses spelen. We willen de kinderen bewust maken van het gebouw en de stad waarin ze zich bevinden, de geschiedenis van het Belfort en de Sint-Romboutstoren, door op hun eigen fantasie in te spelen en uiteraard kan er in Mechelen Kinderstad geen kindertoilet ontbreken”, klinkt het bij schepen van Jeugd Greet Geypen.

Het ontwerp voorziet voor de volwassenen 3 wc’s en een urinoir. Het mindervalide toilet wordt gecombineerd met een verzorgingstafel voor de baby’s. Zo ontstaat het concept ‘familie toilet’.

Voor de kinderen werd er een geïntegreerd toilet in de vorm van een toren voorzien, met daarin een wc en een urinoir. Aan de buitenzijde van het kindertoilet bevinden zich twee deuren. De kinderen kunnen het toilet betreden langs de 1.30 meter kleine deur in de vorm van ‘Rommy Rombouts’ (het nieuwe logo van Mechelen Kinderstad). De tweede deur geeft de ouders de mogelijkheid om toezicht te houden. In deze ruimte die ook opgefrist wordt met felle kleuren, komt er ook nog een speelbord tegen de muur.

De werken verlopen in 2 fases. In de eerste fase die maandag van start gaat, vinden de afbraakwerken plaats. Na een week is deze fase afgelopen. Er werd tussen de afbraakwerken en de opbouw tijd ingecalculeerd, om onvoorziene omstandigheden op te vangen, zodat de opbouwwerken geen vertraging zouden oplopen.

Voor de opbouw die vanaf 8 april van start gaat, loopt er momenteel een gunningsprocedure. Tegen midden mei zou het vernieuwde openbaar toilet volledig klaar moeten zijn. Tijdens de duur van de renovatie, wordt het sanitair van de nabijgelegen Keldermanszaal opengesteld.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer