Kinderraad opent nieuw ‘middeleeuws’ kindertoilet in Mechelen

IMG_5996 (Medium)

De stad Mechelen heeft de openbare toiletten op het binnenplein van het stadhuis gerenoveerd. Opvallendste ingreep is het nieuwe kindertoilet in de vorm van Rommy Rombouts – de mascotte van Mechelen Kinderstad. Woensdag 20 mei werd het kindertoilet officieel geopend door een delegatie van de Kinderraad.
Het vorige openbaar toilet dat meer dan 25 jaar oud was, werd volledig gerenoveerd en aangepast aan de hedendaagse normen. Het stadsbestuur – dat eind verleden jaar nog het label van ‘kindvriendelijke stad’ kreeg – maakte van de werkzaamheden gebruik om er een kindertoilet te voorzien.

“In een kindvriendelijke stad ook een kindvriendelijk toilet voorzien is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Met zulke initiatieven maken we dagdagelijks het verschil voor kinderen en hun ouders en grootouders”, klinkt het bij Jeugdschepen Greet Geypen.

Het openbaar toilet is gelokaliseerd op de plaats van de fundamenten van het Belfort uit de 14de eeuw dat op de lijst van het Unesco-wereldcultuurerfgoed staat. In het nieuwe openbaar toilet is het architecturaal karakter opnieuw zichtbaar. Op die manier wordt de sfeer van de fundamenten van het middeleeuws gebouw terug opgeroepen.

Twee deuren

Het kindertoilet staat centraal in de ruimte; ziet eruit als een toren en – leuk detail – heeft twee deuren. Eén deur langs de zijkant voor de ouders zodat ze indien nodig even kunnen helpen en aan de voorkant een kleine deur (1.15 meter) op maat van kinderen.

In de ruimte van het kindertoilet staan zowel het toilet, de urinoir als de lavabo op kinderhoogte. Er werd ook een speels element aangebracht: op de wanden kunnen kinderen op zoek gaan naar Rommy, die zich ergens achter één van de luikjes van de afgebeelde stadsgebouwen bevindt.

Pieter Verhelst (kinderburgemeester) en Jelte van Gorp (lid van de Kinderraad) openden woensdag officieel het kindertoilet. “Door dit soort projecten merk je dat het stadsbestuur het echt belangrijk vindt dat kinderen zich goed voelen in onze stad. Gezinsvriendelijke toiletten zorgen ervoor dat alle kinderen, groot en klein, samen met hun familie ontspannend van Mechelen kunnen genieten”, klinkt het in koor.

Naast het kindertoilet werd er ook een nieuw openbaar toilet voor mannen en een toilet voor vrouwen voorzien. Een urinoir en een ruim gezinstoilet met een verzorgingstafel maken het geheel compleet.

Ook worden er zo’n vijftigtal openbaren toiletten in Mechelen kindvriendelijk gemaakt. Dit door het aanbrengen van een kleutertoiletbril met een opstapje, met de opdruk van Rommy Rombouts.

Mechelse horecazaken die hun zaak kindvriendelijker willen maken, mogen nog altijd contact opnemen met kinderstad@mechelen.be om een gratis kleutertoiletbril en opstapje te verkrijgen.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer