Mechels natuurlijk’ zichtbaar op het Hombeeks Plateau

Pure Hubs infobord (Medium)

Het Mechels platteland herbergt heel wat ondernemers met een divers aanbod aan gezonde, lekkere en eerlijke producten vers van het veld. Onder de noemer ‘Mechels natuurlijk’ promoten we deze eersteklasvoeding uit eigen streek al 3 jaar in het project PURE Hubs. In juli krijgen 9 Mechelse plattelandsondernemers van ‘Mechels natuurlijk’ een infobord aan hun onderneming en worden er 27 wegwijzers geplaatst. Had je een excuus om onze ondernemers voorbij te rijden? Nu alvast niet meer.

De stad Mechelen en RURANT vzw werken sinds 3 jaar samen aan het Europese project PURE Hubs. Binnen dit project worden er knooppunten tussen de kern van de stad Mechelen en het platteland (de dorpen Leest, Heffen, Hombeek) ontwikkeld.

Mechels natuurlijk

Land- en tuinbouwers uit deze dorpen samenbrengen om een netwerk te vormen was drie jaar geleden één van de eerste stappen. Sinds juni 2012 gaat dit netwerk door het leven als ‘Mechels natuurlijk’. Een mooie verzamelnaam voor de intussen 14  ondernemers waar je het Mechelse platteland kan proeven, beleven en genieten. Het is geen netwerk uitsluitend voor land- en tuinbouwers. Ook andere ondernemers die hun omgeving willen promoten zijn van harte welkom.

3 jaar vol promotie

De ondernemers van ‘Mechels natuurlijk’ willen vooruit en zorgen er tegelijkertijd voor dat het Hombeeks Plateau een landelijke omgeving blijft, waar voedsel, recreatie en genieten hand in hand kunnen gaan. De afgelopen jaren werden er daarom tal van promotiekanalen ingezet om het netwerk beter kenbaar te maken. Er werden brochures ontwikkeld, een fietsroute uitgestippeld, er was een affichecampagne met de Lijn, een pop-up webshop, banners, beachvlaggen, artikels in ‘De Nieuwe Maan’, een facebook-pagina, enzovoort. Met infoborden en wegwijzers willen wij de troeven van deze ondernemers nog eens extra in de kijker zetten”, klinkt het bij de schepen van Landbouw Greet Geypen.

Nog een stapje verder

Eén van de eerste vragen was om in dezelfde look & feel naar buiten te komen met alle ondernemers en bezoekers, bewoners en toeristen duidelijk te maken, wat er allemaal gebeurt op het Hombeeks Plateau. Deze maand worden infoborden geplaatst bij de ondernemers en krijgen ze 2 tot maximaal 4 wegwijzers naar hun onderneming.

Ondernemers moeten vindbaar zijn, anders zien ze een deel van hun klanten voorbij lopen. We willen het landschap zo weinig als mogelijk belasten met 100 verschillende borden en pijlen. Dankzij het samenwerken van de ondernemers krijgen ze zichtbaarheid, zijn ze vindbaar en is het geheel van infoborden en wegwijzers niet storend in het landschap.

Alle ondernemers van ‘Mechels natuurlijk’ promoten het Mechels platteland, maar dat is niet bij iedereen op het bedrijf zelf. Sommige bedrijven zitten nog in een denkproces over de toekomst van hun onderneming. Daarom werden alleen infoborden geplaatst bij en wegwijzers geplaatst naar de ondernemers die dit zelf wilden.

PURE Hubs op zijn einde

Het Europese Interreg project PURE Hubs loopt op zijn einde. Maar dit betekent niet het einde van de gerealiseerde knooppunten. Het ontmoetingscentrum De Kettinghe blijft beschikbaar voor alle activiteiten met betrekking tot het platteland en linken met de stad en ook verhuurbaar voor verenigingen en privépersonen.

Het netwerk ‘Mechels natuurlijk’ neemt zelf de touwtjes in handen. De ondernemers zullen verder vergaderen, promotie maken en deelnemen aan activiteiten. Bij vragen zal er ondersteuning zijn vanuit de dienst economie. ‘Het waren 3 intense jaren met ongelofelijk mooie resultaten. Ik kan alleen maar wensen dat Mechelaars en toeristen ‘Mechels natuurlijk’ blijven ontdekken. Ik droom nog altijd van mijn ‘Mechels natuurlijk – menu.’ Maar ben al heel blij met de huidige samenwerkingen tussen restaurants en ‘Mechels natuurlijk’-ondernemers. zegt projectcoördinator Sarah De Weerdt.

Praktische info

Alle informatie over Mechels natuurlijk kan je vinden via:

www.mechelen.be/mechelsnatuurlijk en via www.facebook.be/mechelsnatuurlijk

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer