Ontdek Mechelse parels tijdens Open Monumentendag

IMG_2349 (Medium)

Op zondag 13 september vindt voor de 27ste keer de Open Monumenten-dag plaats. In Mechelen openen vijftien unieke monumenten gratis hun deuren. Op het programma staan bekende namen zoals Kazerne Dossin en de Brusselpoort, maar je kan ook meer mysterieuze plekken zoals het Spuihuis, het vroegere klooster van de ongeschoeide karmelietessen en de oude Rateaufabriek bezoeken.

Het recept van Open Monumentendag is alom bekend: de tweede zondag van september stellen honderden monumenten in heel Vlaanderen gratis hun deuren open. Ieder jaar opnieuw kan Open Monumentendag rekenen op veel belangstelling van publiek en media. “Het bewijs dat bekend en minder bekend onroerend erfgoed blijft boeien”, zegt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen. “Ook Mechelen doet natuurlijk weer mee. Dit is een unieke kans om een kijkje te nemen achter de prachtige façades van topmonumenten die onze stad rijk is. Met onze bijna 400 beschermde gebouwen en stadsgezichten is Mechelen immers bij uitstek een historische monumentenstad. Met de steun van de vele eigenaars, partners en vrijwilligers rekenen we erop dat ook deze editie een succes wordt.”

Een klim op de stellingen

Je kan twee historische kerken in de binnenstad tijdens Open Monumentendag vanop de werfstellingen bewonderen. De stellingen aan de buitenzijde van de Begijnhofkerk zijn voor het eerst toegankelijk voor het grote publiek. Mensen zonder hoogtevrees kunnen ook een bezoek brengen aan de Hanswijkbasiliek, waar men via de stellingen in de kerk het interieur van nabij kan bewonderen. Hiervoor dient men vooraf te reserveren via UiT in Mechelen.

Voor het eerst

Op het programma staan er drie nieuwkomers. Voor het eerst in de geschiedenis van Open Monumentendag kan je een bezoek brengen aan het Hof van Cortenbach op de Korenmarkt. Elk halfuur is er een gidsbeurt. Ook het klooster van de ongeschoeide karmelietessen (Dijle 17A) en In den Boer à la Mode (Grote Markt 6) openen hun deuren voor het grote publiek en zijn zeker een bezoekje waard.

Bundel je je activiteiten graag onder één dak? Dan bezoek je best Depot Rato. In de oude Rateaufabriek leer je alles over het toekomstige erfgoeddepot en de bouw van nieuwe woningen en winkels op de site. Je kan er een koopje doen op de boekenmarkt van de bibliotheek, Musea & Erfgoed en het Stadsarchief. De kleinsten kunnen er ook archeologie- en restauratieworkshops volgen.

“Het programma voor Open Monumentendag geeft steeds een beeld van hoe we op een hedendaagse manier kunnen omgaan met ons erfgoed en hoe deze historisch panden toch een rol kunnen spelen in het alledaagse leven. Er worden ook verschillende themawandelingen georganiseerd, waaronder één in – wat ook als erfgoed bestempeld kan worden – het Mechels dialect. Om de beleving compleet te maken kan men ons rijk bouwkundig erfgoed ook combineren met een streepje muziek, verzorgd door het conservatorium en Jazzathome, die op maar liefst 24 unieke locaties in de stad concerten verzorgen. Met een bezoek aan De Noker ten slotte, slaan de bezoeker twee vliegen in een klap met de gerestaureerde stucplafonds én de installaties van CONTOUR 7”, aldus schepen Geypen.

Brochure

De dienst Monumentenzorg verzorgde voor deze editie opnieuw een brochure over de opengestelde monumenten. Wie graag meer achtergrond wil bij de gebouwen, kan de brochure kopen voor 3 euro bij UiT in Mechelen (Hallestraat 2-6), het klooster van de ongeschoeide karmelietessen (Dijle 17A), de Vleeshal (Huidevettersstraat 7) of De Noker (Nokerstraat 6).

Erfgoed in stand houden

De stad is niet alleen een echte monumentenstad, de vele restauratiewerven die nu lopen tonen aan dat Mechelen haar blik resoluut op de toekomst richt. Blikvangers zijn enkele van de ‘Torens aan de Dijle’, de grootste concentratie van eeuwenoude kerken in Vlaanderen. Dankzij de meerjarige subsidiëringsovereenkomst met de Vlaamse overheid kunnen de uitvoerige restauratiewerken aan vijf van deze monumentale kerken in de Mechelse binnenstad in een versneld en gecontroleerd tempo uitgevoerd worden.

Praktisch

Open Monumentendag 2015

13 september, 10-18u

Gratis

Voor sommige activiteiten moet je reserveren bij

UiT in Mechelen, Hallestraat 2-6, T 070 22 28 00

W www.openmonumenten.be | www.uitinmechelen.be/openmonumenten

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer