Nieuwe uitbater voor ‘Het Huizeke’

Het Huizeke

De stad Mechelen is op zoek naar een externe privé-uitbater voor ‘Het Huizeke’ in domein Tivoli. Het gebouw ligt vlak naast de speeltuin van het park, waar kinderen zich het hele jaar door kunnen uitleven.  De stad wil voor ‘Het Huizeke’ een bestemming die naadloos aansluit bij de activiteiten en bezoekers van de speeltuin. Ook de hondenweide komt er na goedkeuring van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Met deze aanwinst wordt het park aantrekkelijker voor hondenliefhebbers en tegelijkertijd toch netter.

Domein Tivoli, het prachtige park dat jaarlijks kan rekenen op vele bezoekers, ligt aan de Antwerpsesteenweg 94 in Mechelen. Het domein is vlot bereikbaar en ligt vlakbij de op- en afrit van de autosnelweg E 19 Brussel – Antwerpen.  Naast een kinderboerderij, een wandelpark en educatief groen zijn er ook heel wat speelmogelijkheden.

Het Huizeke

‘Het Huizeke’ deed vroeger dienst als bureelruimte voor de stedelijke dienst Milieu-Educatie. In 2014 verhuisde deze dienst naar de voormalige conciërgiewoning aan het neerhof, waardoor het in concessie te geven pand vrij kwam.

“De stad denkt hierbij voornamelijk aan een bestemming in functie van de bezoekers van de vlak bijgelegen speeltuin. De inrichting van het pand, uit te voeren door de concessiehouder, moet bijgevolg hierop afgestemd zijn. Dit betekent dat er onder meer kinderstoeltjes voorradig moeten zijn, dat ouders in de sanitaire ruimte luiers kunnen verversen, dat er versnaperingen worden aangeboden, …. kortom een plek waar het leuk vertoeven is voor kinderen en hun ouders”, aldus schepen van Jeugd Greet Geypen.

“Met de investeringen die de afgelopen jaren in Tivoli gebeurd zijn en de positieve uitstraling die het park heeft, komen steeds meer bezoekers naar het park. Met het uitgebreide aanbod is het ook een park waar je uren aangenaam kunt doorbrengen. Een plek nabij waar je iets kan drinken of een versnapering kan kopen, is dus zeker geen overbodige luxe”, klinkt het bij schepen van Natuur- en Groenontwikkeling Marina De Bie.

Stadsgezicht

Het park en de bijgebouwen werden als stadsgezicht beschermd omwille van hun artistieke, historische en socio-culturele waarde.  Er wordt van de concessiehouder verwacht om dit beschermde patrimonium in goede staat behouden.

“Er moet uiterst zorgvuldig omgesprongen worden met het cultuurhistorisch waardevol pand en zijn omgeving. ‘Het Huizeke’ kan niet los gezien worden van het park. De integratie en relatie met het park zijn belangrijke aandachtspunten. Het is van het grootste belang dat de voorziene functie gerealiseerd wordt in de bestaande structuur met een maximaal behoud van de cultuurhistorische waarde van het pand”, aldus Greet Geypen.

In het domein situeert zich het ‘Kasteel ‘Tivoli’, dat bij overeenkomst van 1 april 2013 in concessie werd gegeven van de bvba Creation Company. Bij voorkeur verkiest de stad de concessietermijn van het Huizeke af te stemmen op die van Kasteel Tivoli, met name tot 2033. Dit betekent dat het Huizeke in concessie gegeven wordt voor een periode van 17 jaar (afhankelijk van wanneer de concessieovereenkomst kan worden afgesloten).

De stad verwacht van de indieners:

  • Een interieurontwerp met een idee van: de binnenafwerking (vloeren, wanden, plafonds), de materiaalkeuze en vormgeving van nieuwe interieurelementen (trappen, borstweringen, schrijnwerk, meubilair, verlichtingsarmaturen, …)
  • Eventuele aanpassingen / vervangingen aan het buitenschrijnwerk worden duidelijk aangetoond.
  • Een nota met het voorstel en de visie inzake de bestemming en invulling.
  • Een voorstel tot inrichting van de buitenruimte/terras binnen de afgebakende zone.

De jury die de biedingen zal beoordelen, zal bestaan uit medewerkers van de afdeling Financiën, Juridische zaken, dienst Gebouwen en dienst Monumentenzorg. Inschrijvingen moeten ten laatste toekomen op 16 februari 2016.

Voor verdere informatie omtrent de procedure en de concessievoorwaarden in het algemeen, kan de kandidaat-concessiehouder contact opnemen met de dienst op het nummer 015/29 79 08 of via vastgoedbeleid@mechelen.be. Meer informatie kan ook online gevonden worden op www.mechelen.be/Concessie-het-huizeke

Hondenweide

Naast de nieuwe invulling voor ‘Het Huizeke’ aan de speeltuin, krijgt ook een grasveld even verderop een andere functie. Het inrichten van een hondenweide heeft heel wat voordelen voor het park en haar bezoekers.Omdat honden moet zich kunnen uitleven en met andere honden spelen, worden op de nieuwe hondenweide ook enkele natuurlijke spelaanleidingen voorzien. De omheining en de spelelementen zijn gemaakt uit duurzaam kastanjehout zoals ook de andere omheiningen van de weiden in het park.

De hondenweide wordt ingericht in een grasperk naast de serres, die omgevormd worden tot petanquebanen.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer