Mechelen heeft nieuwe kinderburgemeester

KindBurgemeester-3312 - kopie (Small)

De kinderraad die deze namiddag plaatsvindt zal in feeststemming verlopen, want kinderburgemeester Pieter Verhelst geeft de fakkel door aan zijn opvolgster Merel Vander Elst. Intussen wordt er volop werk gemaakt van de uitvoering van het kindercharter, om van Mechelen een nog betere Kinderstad te maken. 

De huidige kinderraad ging in oktober 2014 van start en bestaat uit dertien enthousiaste jongens en meisjes van 11 en 12 jaar. De groep komt tien keer per jaar samen op woensdagnamiddag. In de functie van kinderraadslid mogen de kinderen haalbare voorstellen aan het echte schepencollege doen om van Mechelen een nog betere kinderstad te maken. Al hun ideeën die ze hopen te realiseren hebben ze samengevat bij de start van hun tweejarige legislatuur in een kindercharter.

“Hot items zijn verkeersveiligheid, milieu, kindvriendelijke evenementen en Mechelen als kinderstad. Maar de leden uit de kinderraad leren ook wat meer over de gang van zaken in een stad en geraken vertrouwd met termen als schepen, burgemeester en democratie. Ze worden hierin bijgestaan door de dienst Jeugd. Zo kunnen hun ideeën ook echt uitgevoerd worden en maken we de stad nog meer op kindermaat”, aldus schepen van Jeugd Greet Geypen.

Om de combinatie met de school niet te zwaar te maken werd kinderburgemeester Pieter Verhelst het afgelopen jaar bijgestaan door kindersecretaris Merel Vander Elst, die vanaf vandaag voor een jaar de burgemeesterssjerp mag omgorden.

“Ik vond het heel tof om kinderburgemeester te zijn. Ik heb veel ervaring opgedaan en veel mensen leren kennen. Ik heb ook veel geleerd het afgelopen jaar. Bijvoorbeeld hoe je op een goede en rustige manier kan samenwerken. Hoe je een brainstormsessie aanpakt en ook hoe je een vaag idee kan uitwerken tot een praktisch en haalbaar concept”, klinkt het bij Pieter.

Zijn opvolgster Merel ziet het helemaal zitten. “Vorig jaar hebben we vooral gebrainstormd rond onze punten dus schieten we dit jaar in actie want we hebben bijna elke maand een charterpunt dat we moeten verwezenlijken in onze agenda staan. Zo willen we dit jaar onder andere nog een rommelmarkt organiseren waar kinderen zelf hun speelgoed kunnen verkopen, ervoor zorgen dat de lichten in de verkeerstuin vaker branden, dat we een keertje mogen zwemmen in de vaart, we gaan de schoolomgeving veiliger maken, gezonde voeding in de kijker zetten, activiteiten tijdens de solden organiseren…”

Kindercharter:

  • Er wordt een talentenjacht georganiseerd
  • Er moeten meer voetbalpleintjes in de wijken komen
  • Kinderen organiseren een kindermarkt op de Grote Markt
  • Meer kinderactiviteiten organiseren tijdens de solden
  • Kinderen kunnen vaker oefenen in de verkeerstuin
  • Mechelen organiseert diverse knutselactiviteiten
  • Bewustwording bij kinderen rond gezonde voeding
  • Mechelen heeft een binnenspeeltuin
  • Mechelen is een stad waar je kan zwemmen in de vaart
  • Mechelen is een stad waar je veilig naar school kan fietsen

www.mechelenkinderstad.be

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer