Nieuwe invulling voor ‘den Hangar’

den Hangar

De Stad Mechelen laat ‘den Hangar’ op het Douaneplein volgend jaar grondig renoveren. Dat is nodig omdat de Mechelse circusschool Circolito en een nieuwe bouldervereniging er daarna hun thuisbasis zullen krijgen. Die laatste zal in de loods een gloednieuwe boulderzaal (klimmuur) installeren en uitbaten. Verder zal er ook een polyvalente ruimte worden ingericht, waar jong Mechelen zich creatief zal kunnen uitleven, elkaar ontmoeten, vergaderen, enz. De nieuwe invulling sluit perfect aan bij het plan om het Douaneplein verder uit te bouwen tot de jongerensite van Mechelen.Jongerensite Douaneplein

De renovatie van den Hangar – vroeger nog gekend als ‘Hangar S’ – maakt deel uit van het masterplan van de stad om het Douaneplein op te waarderen als dé jongerensite in Mechelen. Ondertussen zijn de plannen voor de verbouwing van fuifzaal Perron M gefinaliseerd, heeft de Uitleendienst van de Jeugddienst er een definitieve plek gevonden, en wordt het openbaar domein en het skatepark op Douaneplein in een nieuw groen jasje gestoken. “Daarom is het nu de beurt aan de Hangar om een volledige make-over te krijgen. Zo wordt het Douaneplein meer dan ooit een plaats voor jongeren en waar grote en kleine evenementen kunnen worden georganiseerd voor zowel jong als oud. Dat Circolito hier binnenkort ook een vaste stek krijgt en er een gloednieuw boulderproject wordt opgestart, sluit hier perfect bij aan”, zegt schepen van Jeugd Greet Geypen.

Stad Mechelen trekt een budget uit van 1 607 724 euro om ‘den Hangar’ grondig te renoveren. Bedoeling is het gebouw casco op te leveren voor de nieuwe bewoners: circusschool Circolito en een nieuwe bouldervereniging. Zij zullen de loods verder aankleden zoals het hen belieft. Verder komt er ook een polyvalente ontmoetingsruimte waar jongeren nieuwe initiatieven kunnen ontplooien, bijvoorbeeld in de vorm van pop-up initiatieven.

Eindelijk ruime stek voor Circolito

Circusschool Circolito was al langer op zoek naar een vaste plek in Mechelen om zijn werking te centraliseren. “Sinds meer dan 12 jaar zitten we in het Klein Begijnhof, maar daar barst onze werking uit zijn voegen. De zaaltjes zijn continu in gebruik en er kan geen les meer bij, ondanks de wachtlijsten. Een gebrek aan ruimte betekent dat er geen plaats is voor bascule of grote trampoline, om goed aan te lopen voor salto’s, … Dat maakt ook dat het voor scholen niet interessant is om naar Circolito te komen voor activiteiten”, vertelt  Lieven Leemans van Circolito. “Na lang zoeken hebben we samen met het stadsbestuur in de Hangar een mooie oplossing gevonden. Binnenkort kunnen we op een fijne manier verder werken, en verder geraken met de huidige leerlingen, en hebben we ook de ruimte om ons op bijkomende doelgroepen te richten: het reguliere onderwijs, G-circus, lessenreeksen in samenwerking met organisaties die met sociaal kwetsbare mensen werken.”

Een boulderzaal voor klimfanaten

De circusschool krijgt in den Hangar gezelschap van een nieuwe bouldervereniging. Boulderen is een vorm van klimmen op muren of rots waarbij geen touwen of klimgordels worden gebruikt. Dikke valmatten onder de routes zorgen voor veiligheid. Daardoor meten de klimmuren doorgaans maximum vijf meter hoog. Momenteel bestaan in Vlaanderen zes echte boulderzalen, waarvan de dichtste in Puurs. “We dromen er al een vijftal jaar van om een eigen boulderzaal te openen, maar vonden geen geschikt pand. We hebben meerdere steden en gemeenten gecontacteerd om ons te helpen in de zoektocht naar de juiste locatie, en we zijn blij dat we in Mechelen onze droom kunnen waarmaken. Den Hangar is uitermate geschikt voor onze plannen, vlot bereikbaar en met voldoende parkeergelegenheid. Daarenboven biedt de ligging op dé jongerensite van Mechelen een enorm groot toekomstperspectief. We willen trouwens breder gaan dan boulderen alleen. Zo zien we in het organiseren van bijvoorbeeld yogalessen een mooie aanvulling en een verbreding van het publiek dat in de zaal terecht kan. Napraten en iets drinken of eten zal kunnen in een aangrenzende cafetaria”, stelt Christophe Geens, mede-initiatiefnemer van de boulderzaal.

Na het wegvallen van de klimzaal aan de Battelsesteenweg moesten de klimfans in Mechelen elders hun hobby beoefenen. De boulderzaal is echt een verrijking voor het sportgebeuren in Mechelen.

Timing

De renovatie van Hangar S gebeurt in 2016. Wellicht zullen Circolito en de bouldervereniging begin 2017 hun intrek kunnen nemen in de vernieuwde hangar.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer