Bijna 2 miljoen euro voor interieurrestauratie Begijnhofkerk in Mechelen

Begijnhofkerk

Vlaanderen kent een premie van 1.926.647,73 euro toe aan de stad Mechelen voor de restauratie van het interieur van de Begijnhofkerk Sint-Alexius en Sint-Catharina in Mechelen. Deze premie is de laatste in de meerjarige subsidiëringsovereenkomst ‘Torens aan de Dijle’, waarbij aan de stad Mechelen ruim 12 miljoen euro subsidie is toegekend voor de restauratie van de monumentale kerken in de binnenstad.

Sinds 2013 wordt het exterieur van de kerk gerestaureerd; dit jaar wordt de restauratie van het interieur aangevat. De beschildering is vervuild, het meubilair is aangetast door houtworm, het pleisterwerk en de vloeren tonen sporen van beschadiging, onder andere door vochtinsijpeling. De restauratiewerken omvatten de herstelling van het metselwerk, de vloeren, het pleisterwerk  en het binnenschrijnwerk. Ook de beschilderingen, het meubilair, de altaren en het beeldhouwwerk krijgen een restauratie. De verwarmingsinstallatie en de verlichting worden aangepast aan de hedendaagse normen.

“Eind 2017 moet die restauratie afgerond zijn. Om de kerk zo snel mogelijk uit de steigers te krijgen, overlappen de restauratie van de buitengevels en het interieur elkaar deels. Binnenin willen wij van start gaan in de zomer van 2017”, vertelt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

Met het pas toegekende budget laat de stad onder meer het beschadigde pleisterwerk en de vloeren in de Begijnhofkerk onder handen nemen. Veel aandacht gaat naar de opvallend kleurrijke beschildering van het barokke interieur. Ook de schilderijen onder de glasramen in de middenbeuk worden meteen mee gerestaureerd. Eind 2020 moet heel de Begijnhofkerk gerestaureerd zijn.

“De convenant laat ons toe de verschillende restauratiefases op een gestructureerde en professionele manier aan te pakken. Daardoor kunnen we het unieke ensemble van historische kerken in onze binnenstad in de beste omstandigheden bewaren. Zo zetten we Mechelen cultuurhistorisch steeds meer op de kaart. Bovendien zal een van de rijkst aangeklede kerkinterieurs in onze stad opnieuw schitteren. Dat op zich is natuurlijk schitterend nieuws”, aldus Greet Geypen.

De Begijnhofkerk Sint-Alexius en Sint-Catharina, gebouwd in 1629, maakt deel uit van het Groot Begijnhof van Mechelen, dat beschermd is als stadsgezicht en door UNESCO erkend is als werelderfgoed.

 

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer