Rommy leidt kindjes rond in 8 historische kerken in binnenstad

Rommy afbeelding neutraal

Op 4 en 5 juni zetten de kerken van ons land hun deuren open voor het grote publiek tijdens de jaarlijkse Open Kerkendagen. In Mechelen pakt Torens aan de Dijle uit met een spiksplinternieuw educatief pakket voor de historische kerken in de binnenstad. Zo wordt een kerkbezoek ook voor de kleinste bezoekers een boeiende belevenis.

Net als vorig jaar opent Mechelen onder toedoen van de vzw ‘Torens aan de Dijle’ de deuren van de acht historische kerken in de binnenstad. Naast voorzitter Greet Geypen, bestaat deze vzw uit een vertegenwoordiging van alle historische kerken en een delegatie van de betrokken stedelijke diensten.

“De Mechelse binnenstad onderscheidt zich van andere middelgrote centrumsteden door haar nog gave middeleeuwse stadsstructuur en haar uitzonderlijk bouwkundig erfgoed. De acht historische kerken in de binnenstad – de grootste concentratie in Vlaanderen – maken hier inherent deel van uit en spelen een belangrijke rol in de identiteit en de aantrekkingskracht van de stad. Onder de noemer Torens aan de Dijle willen we deze troef dan ook ten volle uitspelen en de kerken maximaal toegankelijk maken en promoten. Om onze doelgroep te vergroten hebben wij een educatief pakket op kindermaat ontwikkeld. Op deze manier willen we een zo groot mogelijk publiek aanspreken”, aldus Greet Geypen.

Rommy verovert de kerken

De vzw Torens aan de Dijle ontwikkelde samen met Mechelen Kinderstad en Casa Blanca – een vzw gespecialiseerd in kunst- en erfgoedwerking voor kinderen – een nieuw parcours voor gezinnen in de acht historische kerken in de Mechelse binnenstad. Vanaf 4 juni vind je in de Sint-Romboutskathedraal, Sint-Janskerk, Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, Sint-Pieter-en-Paulkerk, Begijnhofkerk en Sint-Katelijnekerk kinderfiguurtje Rommy terug met een heleboel leuke opdrachten voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Alleen of met de hulp van papa en mama kunnen ze er naar hartenlust tekenen, zoekopdrachtjes uitvoeren of rebussen oplossen. Later krijgen ook Onze-Lieve-Vrouw-Leliëndaal (deze zomer) en Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek (na heropening in het najaar) een Rommy-bord met opdrachten voor hun kerk.

Van een nieuw Jezuïetenlogo ontwerpen voor de Sint-Pieter-en-Paulkerk tot het ontdekken van de vorige bestemming van de Katelijnekerk en van het inkleuren van glasramen tot het ontrafelen van het mysterie van Rombout: al spelenderwijs leert iedereen iets bij over dit opvallende religieuze erfgoed van de stad.

 

Meertalige borden

Tijdens de Open Kerkendagen op 4 en 5 juni worden de opdrachten in het Nederlands al voorgesteld aan het grote publiek. Niet veel later volgen dezelfde opdrachten ook in het Frans, Engels, Duits en Spaans zodat deze zomer ook buitenlandse toeristen met hun kinderen op ontdekkingstocht kunnen gaan.

Mechelen toont opnieuw dat citytrippers hun kinderen niet moeten thuislaten. De historische kerken die Mechelen op wandelafstand kan aanbieden worden nu ook voor gezinnen met kinderen een belevenis. Ons religieus erfgoed is onschatbaar, goed dat ook kinderen op jonge leeftijd die erfgoedwaarde leren ontdekken.

Praktisch

Wat:            Nieuw educatief pakket voor de historische kerken
Wanneer:    te bezichtigen vanaf 4 en 5 juni tijdens de Open Kerkendagen van 13u-17u
daarna: ma-di-do-vrij-za-zo van 13u-17u
gesloten op woensdag

Waar:          Mechelse binnenstad:

Sint-Romboutskathedraal

Sint-Janskerk

Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk

Sint-Pieter-en-Paulkerk

Begijnhofkerk

Sint-Katelijnekerk

Later ook in Onze-Lieve-Vrouw-Leliëndaal en Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek

Gratis

Meer info:     www.musemechelen.be/torens-aan-de-dijle

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer