Ook restauratie voor torenkruis Begijnhofkerk

dsc_0012-small

Sinds eind 2014 wordt het exterieur van de Begijnhofkerk gerestaureerd. De aannemer is momenteel bezig met werkzaamheden aan de toren en maakt intussen dankbaar gebruik van de stellingen, om ook het torenkruis te demonteren en te restaureren. Zowel het bovenste gedeelte van de toren, als het torenkruis, zijn eind dit jaar afgewerkt.

Het dossier van de restauratie werd opgesplitst in twee delen. Het eerst deel omvat de restauratie van gevels en daken door Monument – Vandekerckhove uit Ingelmunster.
Het tweede deel betreft de restauratie van de glas-in-loodramen door aannemer Verstraete I Vanhecke uit Wilrijk.

Tijdens de werkzaamheden werd er vanop de stellingen opgemerkt, dat het smeedijzeren torenkruis zich in slechte toestand bevindt. Verschillende verbindingen en ornamenten zijn losgekomen en de vergulding van de bol onder het kruis en van de windhaan, is gedeeltelijk afgebladderd.

“Deze onverwachte werken waren niet voorzien in het lopende dossier. Uit veiligheidsoverwegingen is het aangewezen om het torenkruis dringend te herstellen. De aanwezigheid van de stellingen vormt een opportuniteit om de werken nu uit te voeren.

Gezien het torenkruis gedemonteerd moet worden, wordt er van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de haan en de bol opnieuw te vergulden”, aldus schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

Ook de galmborden worden in het nieuwe dossier opgenomen. Na demontage is gebleken dat de toestand van die aard is, dat ze volledig moeten worden vernieuwd. Voor al deze onvoorziene werken, wordt een bijkomende restauratiepremie (88%) aangevraagd. De totale kostprijs van de onvoorziene werken wordt geraamd op € 36 550. Hiervan wordt er € 32 164 gesubsidieerd, waardoor het stadsaandeel zich beperkt tot € 4.386.

 

“Omstreeks eind 2017 zal heel de buitenzijde van deze parel eindelijk opnieuw schitteren, wat ook een meerwaarde is voor het Groot Begijnhof. Midden volgend jaar gaat met de interieurrestauratie het laatste project van het kerkenplan van start. In 2020 is ook het interieur klaar. Deze restauraties zijn een goede zaak voor de uitstraling van onze historische stad.””, besluit schepen Greet Geypen.

De Begijnhofkerk is een 17de-eeuwse kerk en maakt deel uit van het Groot Begijnhof in Mechelen dat door UNESCO erkend werd als werelderfgoed.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer