Oude Antwerpsebaan verwelkomt speelbos en volkstuinpark

dsc_8852

Vandaag werden zowel het speelbos Galgenberg als het volkstuinpark Galgenberg aan de Oude Antwerpsebaan geopend. 55 volkstuintjes en
een speelbos van bijna 9.000 m², moeten zorgen voor meer publiek toegankelijk groen in de buurt.

Mechelen is een sterk groeiende stad, met een aantal dichtbevolkte wijken. Goed nieuws, want het is een teken dat onze stad aantrekkelijk is en nieuwe – vaak jonge – gezinnen aantrekt. Die dichtbevolkte wijken zorgen er voor dat niet alleen de persoonlijke tuin vaak beperkt is, maar ook dat er niet altijd groene ruimtes in de nabijheid zijn. Naast parken is er dan ook vooral vraag naar volkstuintjes enerzijds en speelnatuur anderzijds.

“Spelen is één van de belangrijkste thema’s in Mechelen Kinderstad. De stad kiest resoluut voor spelende kinderen en creëert daarom zo veel mogelijk speelkansen. Gaande van speelruimte, spelprikkels, speelstraten tot speelbossen”, aldus schepen van Jeugd Greet Geypen.

Zoektocht naar nieuwe locaties

Door het verdwijnen van de volkstuinen aan de wijk Otterbeek was de stad dringend op zoek naar een alternatief. Daarnaast was er ook nood aan extra speelruimte in een natuurlijke omgeving waarbij kinderen zelf kampen kunnen bouwen. Bij de zoektocht viel het oog op enkele gronden aan de Oude Antwerpsebaan, tegen de N16 en de opritten van de R6. Het perceel voor het speelbos, net geen 9.000 m² groot, werd in 2015 aangekocht voor zo’n 35.000 euro. Door de aankoop van dit perceel en het gebruik van gronden van het Sociaal Huis voor volkstuinen, wordt voor beide een extra locatie mogelijk.

In het speelbos zullen kinderen kampen kunnen bouwen, ravotten in een natuurlijke omgeving.  Buurtbewoners kunnen dan weer gebruik maken van de wandelpaden van het volkstuinpark om van de ene groene ruimte naar de andere te gaan.  Uniek is dat er vanaf het terrein van de scouts een groene wandeling achter de wijk Galgenberg ontstaat van +- 1 kilometer richting de stelplaats van de Lijn.

Speelbos en volkstuinen achter Scouts Heilig Kruis

De ontwikkeling van het volkstuinpark en het speelbos bevindt zich achter de lokalen van Scouts Heilig Kruis. “Door de nabijheid van de scouts is een speelbos ideaal. Bos- en natuurspelen zijn een populaire bezigheid voor jeugdbewegingen en de nabijheid van een speelbos is dan uiteraard een grote meerwaarde. In de nabijgelegen woonwijk Galgenberg wonen uiteraard ook heel wat kinderen die van het bos kunnen profiteren”, aldus Greet Geypen.

Vroeger moesten de scouts langs de Oude Antwerpsebaan en de afrit op zoek gaan naar speelnatuur. Deze strategische aankoop betekent dat de scouts via een wandelpad doorheen het volkstuinpark naar het speelbos kunnen wandelen zonder een auto tegen te komen.

In het bos werd er onder andere een evenwichtsparcours voorzien en enkele natuurlijke spelprikkels. Het is een open ruimte omringd door bos en het werd zo ingericht dat kinderen geprikkeld worden om de natuur te ontdekken en zelf aan de slag te gaan met de natuurlijke materialen die voorhanden is. De inrichtingswerken werden uitgevoerd door Natuur – en Landschapszorg en hebben ongeveer 4.200 euro gekost.

Volkstuinpark Galgenberg

Tussen het nieuwe speelbos en de lokalen van de scouts bevindt zich het volkstuinpark. Er is plaats voor 55 tuintjes, afgebakend door inheemse hagen en kastanjehouten afsluitingen. In november zullen de hagen en buffers nog worden aangeplant.

Voor elk tuintje wordt een tuinhuisje met regenton en een compostvat voorzien. Om droge periodes te overbruggen werden nog eens 4 waterpompen verspreid over het terrein voorzien. Alle tuintjes zijn ondertussen verhuurd.

Gezien de goede bereikbaarheid en de ligging dicht bij een dichtbevolkte woonwijk, is de locatie ook voor volkstuintjes ideaal.  Het zelf kweken van groenten wordt de laatste tijd terug populairder, we zijn dan ook blij dat we dit kunnen voorzien voor Mechelaars met groene vingers. Ook de sociale component van volkstuinen, waar mensen dicht bij elkaar aan de slag zijn, is uiteraard een enorme meerwaarde.

De totale kostprijs voor aanleg van de volkstuintjes bedraagt ongeveer 100.000 euro.
Dit project, waarvoor de stad een subsidie verkreeg van 15.000 euro van de Vlaamse Landmaatschappij; werd gerealiseerd en gecofinancierd in het kader van het project ‘Inrichting volkstuinen 2014’, in opdracht van de Vlaamse Regering.

De stad wordt in het dagdagelijkse beheer bijgestaan door TuinHier Mechelen vzw. ‘TUINHIER Mechelen’ is een lokale vereniging voor tuinliefhebbers.

Voor meer info en het aanvragen van volkstuintjes: natuurengroenontwikkeling@mechelen.be, 015 29 79 29

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer