Mechelen heeft nieuwe Kinderraad

p1170351-small

Maak kennis met 19 enthousiaste jongens en meisjes die bruisen van de ideeën om van Mechelen een nog betere kinderstad te maken. Samen vormen zij de nieuwe Kinderraad voor de periode 2016-2018. Met kersvers kinderburgemeester Maija Mans (9) aan het roer wil dit jong geweld hun Kindercharter, een plan met 19 actiepunten, de komende twee schooljaren verwezenlijken. Kindersecretaris wordt Walid El Handouz (9). Hij en Maija wisselen na een jaar van functie, zodat de taken van kinderburgemeester en school goed te combineren blijven.

De Kinderraad is een adviesraad bestaande uit minimum 10 en maximum 20 jongens en meisjes uit het 4de en 5de leerjaar die tien keer per jaar samenkomen om te vergaderen. Ze brainstormen o.a. over verkeersveiligheid, milieu, kindvriendelijke evenementen en Mechelen als kinderstad. De leden uit de Kinderraad leren ook over de gang van zaken in een stad en geraken vertrouwd met termen als schepen, burgemeester en democratie. Ze worden bijgestaan door de Jeugddienst en het echte college van burgemeester en schepenen. Zo kunnen hun (haalbare) ideeën ook echt uitgevoerd worden.

“Deze Kinderraad zal op enkele vlakken verschillen met de vorige edities. De lichting is iets jonger dan voorheen. Daarnaast zal de Kinderraad zich niet enkel bezighouden met het uitwerken en uitvoeren van de charterpunten maar zich ook meer toespitsen op beleving en ook een adviserende functie innemen. Dit kan gaan van nieuwe tentoonstellingen tot het op kindermaat aanpassen van bestaande processen binnen het stadhuis tot uittesten van nieuwe activiteiten. Zo wordt de Kinderraad nog meer een spreekbuis voor Mechelen als Kinderstad”,  stelt jeugdschepen Greet Geypen.

Kinderverkiezingen

Eind september kregen alle kinderen geboren in 2006 en 2007 een uitnodiging in de bus om zich kandidaat te stellen voor de Kinderraad en voor de functie van Kinderburgemeester. Op 26 oktober hebben 54 dappere Maneblussers zichzelf komen voorstellen, samen met hun superidee voor een kindvriendelijker Mechelen. In de jury zetelden o.a. aftredend kinderburgemeester Merel Vanderelst en stafmedewerker Mechelen Kinderstad Karen Claes.

Pieter en Merel geven fakkel door aan Maija en Walid

De Kinderraad wordt aangesteld voor de periode van twee schooljaren. Aan het hoofd staat een Kinderburgemeester, een soort woordvoerder van de Kinderraad. In feite worden er twee kinderburgemeesters gekozen: eentje voor de periode 2016-2017 en eentje voor de termijn 2017-2018. De burgemeester van de tweede periode zal het eerste jaar de burgemeester ondersteunen als secretaris en andersom, zodat de combinatie van taken als kinderburgemeester en voor school niet al te zwaar valt.

Vanaf vandaag neemt Maija Mans als eerste de taak van Kinderburgemeester een jaar op zich. Ze kreeg vandaag de burgemeesterssjerp overhandigd door Merel Vanderelst en Pieter Verhelst, die de afgelopen twee jaar de sjerp met verve droegen. Maija gaat naar school in Coloma en wil met de Kinderraad graag iets doen rond activiteiten met kinderen en senioren samen.

Vanaf september 2017 neemt Walid El Hadouz het van Maija over. Dan wordt hij de nieuwe Kinderburgemeester en Maija Kindersecretaris. Walid droomt van nog meer speeltoestellen op speelpleintjes, liefst helemaal gebouwd uit natuurlijke materialen. Hij zit op school in Ter Berken in Hofstade.

Leuk weetje: Maija en Walid zijn exact even oud. Dat belooft volgend jaar alvast een feestelijke Kinderraad op woensdag 18 november!

Voorstelling Kindercharter

Uit alle voorgestelde superideeën heeft Mechelen Kinderstad een chartervoorstel opgemaakt waarrond de Kinderraad de komende twee schooljaren zal werken. Dit charter bestaat uit 19 actiepunten, onderverdeeld in thema’s. Zo droomt deze Kinderraad van een ‘energiespeeltuin’ waarin de speeltoestellen energie opwekken als je erop speelt, van een Kinderstoet t.v.v. een goed doel, van een speel-o-theek (uitleendienst voor speelgoed), van meer ontmoetingsmomenten tussen kinderen en senioren en veiligere schoolomgevingen. Er wordt nog een 20ste actiepunt aan toegevoegd, namelijk een actie in kader van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN. De actiepunten kunnen nog evolueren gedurende de bestuursperiode van deze Kinderraad.

Verslagen van de Kinderraadsactiviteiten en meer info: www.mechelenkinderstad.be

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer