Beleef de perfecte zomervakantie dankzij ZAP

downloadMK

Jonge Maneblussertjes die hun zomervakantie willen inplannen, kunnen zich vanaf zaterdag 11 maart inschrijven. Verleden jaar werd het aanbod van de activiteiten van de Grabbelpas vernieuwd, dit jaar verandert het initiatief ook van naam: ZAP. Nieuw dit jaar is een kleuterkamp en de inclusieve week, waar plaatsen voorzien worden voor kinderen met een beperking.

Vermits de aanschaf van een Grabbelpas niet meer nodig is, veranderde de naam van Grabbelpasactiviteiten naar ZAP-activiteiten. In de zomervakantie – van maandag 3 juli tot en met vrijdag 25 augustus, worden er door ZAP, verschillende activiteiten ingericht voor kinderen van 3 tot 13 jaar, met heel wat workshops en toffe activiteiten.

In de VakantieZAPper – die in een nieuw jasje gestoken werd – kunnen de Mechelse kinderen en hun ouders kennismaken met de ruime waaier aan vrijetijdsactiviteiten die georganiseerd worden door de stad.

Aanbod voor kleuters

Dit jaar worden er voor de eerste keer kleuterkampen ingericht. “Uit de gezamenlijke bevraging met de Gezinsbond is gebleken dat er vraag is naar een groter aanbod voor kleine kinderen. We willen daar graag op inspelen en ons aanbod verruimen voor de jongste Maneblussertjes. Speciaal voor de kinderen tussen drie en vijf jaar voorzien wij twee kleuterkampen tijdens de zomervakantie”, zegt Jeugdschepen Greet Geypen.

De ZAP-activiteiten gaan dagelijks door in de lokalen van het Koninklijk Atheneum Pitzemburg (uitgezonderd zaterdag, zondag en feestdagen). Er wordt gewerkt met thema’s per week. Elke ZAP-week staat in het teken van een thema zoals o.a. Disney, magiërs en mysteries, superhelden, sprookjes, circus, media…).

Er zit steeds een vaste lijn in het programma: op maandag een film in de voormiddag en een workshop in de namiddag. Dinsdag staat volledig in het teken van sport, spel en crea,  woensdag staan er workshops op de agenda. Donderdag wordt er de hele dag spel- en knutselactiviteiten georganiseerd en vrijdag is de vaste dag om op uitstap te gaan.  In totaal zijn er acht uitstappen in de zomervakantie.

Dit stramien wordt wekelijks herhaald, behalve tijdens de twee themakampen (van 24 juli tot en met 28 juli en 21 augustus tot en met 25 augustus). Deze themakampen draaien rond koken en op de planken (theater).

Kinderen met een beperking

Verder maakt de stad werk van ‘inclusief spelen’ met o.a. één inclusieve week, waardoor het ook de kinderen met een beperking wil aanmoedigen om mee te spelen. Tijdens de week inclusief spelen wordt er de focus gelegd op kinderen met een beperking. Voor hen worden er 7 plaatsen vrijgehouden. De andere 18 plaatsen zijn vrij in te schrijven (in totaal 25 kinderen tussen vijf en negen jaar).

“In Mechelen zijn er speelkansen voor iedereen, alle kinderen zijn dus welkom. Kinderen met een beperking moeten ook de kans krijgen om een leuke zomer te beleven met hun leeftijdgenootjes. Ze krijgen natuurlijk wel extra begeleiding, naargelang hun beperking. Het samenspelen van kinderen met specifieke behoeften is niet onoverkomelijk, integendeel. Kinderen met een beperking zijn overigens altijd welkom, maar de week ‘inclusief spelen’, staat helemaal in hun teken”, aldus schepen van Personen met een handicap, Koen Anciaux. Ouders van kinderen met specifieke noden nemen best vooraf contact op met de dienst Jeugd, zodat alles vlot kan verlopen.

Het volledige programma kan je consulteren in de VakantieZAPper, die je o.a. kan terugvinden bij de Jeugddienst en in het Huis van de Mechelaar. Ook online is het volledige programma beschikbaar. Meer informatie kan je terugvinden op www.mechelenkinderstad.be/vakantiezapper.

De inschrijvingen voor de activiteiten voor de zomervakantie, gaan van start op zaterdag 11 maart om 10 uur.  Inschrijven kan online via de website, of ter plaatse bij de UiT-balie in de Hallestraat. De activiteiten gaan dagelijks door van 9 u tot 16 u. Er is mogelijkheid tot vooropvang vanaf 8 u en na-opvang tot 17 u.

Alle activiteiten kosten € 10 per dag. Een uitstap kost € 16, een themakamp € 50
(ook € 10 per dag) en de kleuterkampen en de inclusieve week kosten € 50. De UiTPAS-tarieven zijn op alle activiteiten van toepassing. De UiTPAS met kansentarief is bestemd voor personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit. Meer uitleg vind je op de website www.uitinmechelen.be/uitpas.

“Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk activiteiten voor iedereen betaalbaar houden en dat we zoveel mogelijk kinderen een onvergetelijke vakantie bezorgen”, besluit Greet Geypen.

Praktisch:
Activiteiten: vanaf 3 juli tot en met vrijdag 25 augustus van 9 tot 16 uur
Opvang: vooropvang vanaf 8 uur, na-opvang tot 17 uur
Locatie: Koninklijk Atheneum Pitzemburg (uitgezonderd zaterdag, zondag en feestdagen)
Inschrijven: vanaf 11/3 UiT-balie Hallestraat 2-4-6 of www.vakantiezapper.mechelen.be

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer