Transit M en De Loods nieuwe namen voor jongerenzone en fuifzaal Douaneplein

perronm 1 (Medium)

Het Douaneplein moet in Mechelen de nieuwe jongerenzone bij uitstek worden.  Niet alleen worden de gebouwen en de openbare ruimte grondig verbouwd, de vernieuwing trekt zich verder door tot de namen van de gebouwen. Na Hangar S, dat de naam Den Hangar kreeg en Club Kamikaze dat voortaan door het leven gaat als De Club, krijgen ook de jongerenzone van het Douaneplein en de fuifzaal een nieuwe naam.

Den Hangar en De Club, deze namen raakten al eerder bekend als opvolgers van respectievelijk Hangar S en Club Kamikaze. Nu is het de beurt aan Perron M.  De nieuwe naam die gekozen werd voor de fuifzaal past mooi in het rijtje van de reeds gekende namen: De Loods.

Momenteel wordt de fuifzaal verbouwd en uitgebreid. De capaciteit wordt opgetrokken,
er komt een nieuw vestiaire, de technieken worden gemoderniseerd, er komt één grote inkomzone en de toog en de zaal worden heringericht. “Kortom, De Loods zal voldoen aan de hedendaagse noden van de jeugd. We voorzien ook een repetitieruimte en willen op deze manier de Mechelse muziekscene stimuleren. Het stadsbestuur investeert in onze jongeren, zodat ze zich in optimale omstandigheden kunnen uitleven”, aldus Greet Geypen.

Ook nieuwe naam voor jongerenzone

Niet alleen de gebouwen op het Douaneplein krijgen een nieuwe naam, ook voor de jongerenzone zelf is dit het geval. In de zoektocht naar een naam, organiseerde de Jeugddienst van de stad Mechelen, een brainstormmoment met enkele creatievelingen.

De nieuwe naam moest een verzamelnaam worden van alle initiatieven die op de
zone ontwikkeld worden en dus mooi aansluiten bij de aanwezig namen die zich op
de site bevinden. Bovendien moest het een naam zijn die de energie en het karakter
van de zone weerspiegelt. Uiteindelijk kwam Transit M als nieuwe naam uit de bus.

Transit staat voor doorvoer/overgang en is symbolisch vanwege het feit dat de stad in deze zone, veel ontwikkelingskansen voor jongeren wil creëren. De M verwijst vanzelfsprekend naar Mechelen.

 

“Een nieuwe jongerenzone creëren stopt niet bij de heraanleg van de openbare ruimte
en de verbouwingen. Dan begint het eigenlijk pas. De zone moet nog een eigen identiteit krijgen en zich profileren als een jongerensite. Door de gebouwen die zich op de jongerenzone bevinden en de jongerenzone zelf een nieuwe naam te geven, nemen we pas echt een nieuwe start en kiezen we resoluut voor de toekomst”, klinkt het bij Greet Geypen.

Nieuwe website moet jongeren wegwijs maken

Bij een nieuw naam hoort ook een nieuwe website. De nieuwe website is net zoals
de nieuwe jongerenzone; momenteel in ontwikkeling. Nieuwsgierig hoe Transit M eruit zal zien? Surf dan naar www.transitm.be. Een leuk dronefilmpje toont een mooi overzicht van het domein. Omstreeks juni is de website volledig operationeel en kan je er alles vinden met betrekking tot de jongerenzone.

De opening van De Loods is in september voorzien. “Jonge organisatoren die de
fuifzaal willen huren, kunnen een beroep doen op financiële steun vanuit de stad. Ook
bij de Jeugddienst kunnen ze terecht voor de nodige expertise voor het organiseren van evenementen in de jongerenzone, De Club en De Loods. Op deze manier kunnen jongeren zich verder ontplooien”, zegt Jeugdschepen Greet Geypen.

De opening van Den Hangar wordt in januari van volgend jaar verwacht. De volledige jongerenzone zal na afronding van de werken aan Den Hangar, geopend worden.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer