Stad legt samenwerkingsakkoord vast met circusschool Circolito en bouldervereniging

parkdouanepl 2

Stad Mechelen gaat den Hangar op het Douaneplein vanaf begin juni grondig renoveren. Dat is nodig omdat de Mechelse circusschool Circolito en een nieuwe bouldervereniging er na de werken hun thuisbasis zullen krijgen. Het schepencollege keurde het samenwerkingsakkoord met beide partijen goed en geeft een deel van het gebouw in erfpacht. 

Terwijl momenteel de verbouwingswerken aan De Loods (vroeger Perron M) plaatsvinden, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de invulling van de
nieuwe jongerenzone. De stad en de twee toekomstige gebruikers van den Hangar zaten meermaals samen om de violen gelijk te stemmen. Zowel Circolito als de bouldervereniging bereikten een akkoord met de stad, waardoor niets een samenwerking nog in de weg staat.

“Verenigingen zoals Circolito en het nieuwe boulderproject passen perfect in het plaatje en zullen mee voor de nodige animo zorgen om van deze site, de jongerenzone van Mechelen te maken”, zegt schepen van Vastgoedbeleid, Greet Geypen.

De circusschool zet jongeren op een originele en creatieve manier aan het bewegen.  Hun huidige accommodatie werd stilaan te klein waardoor er met wachtlijsten moest worden gewerkt.  Hun verhuis betekent  meer kinderen die kunnen bewegen en dat kan ik als schepen van Sport alleen maar aanmoedigen,” vertelt schepen van sport Walter Schroons. “Sportievelingen die zich graag uitleven op een klimmuur moesten elders hun hobby beoefenen. Dit is een gemis in het Mechelse sportieve landschap.  De komst van deze boulderzaal is echt een verrijking voor het sportgebeuren in Mechelen.

De stad geeft enkele lokalen binnen den Hangar aan beide verenigingen in erfpacht, voor een periode van 27 jaar. Circolito dat het grootste deel van de ruimt in beslag neemt, betaalt jaarlijks € 4 900. De jaarlijkse vergoeding voor de bouldervereniging bedraagt € 3 600. Na elke drie jaar, kan er een herziening komen.

Inrichten naar toekomstig gebruik

Vooraleer beide verenigingen er hun intrek kunnen nemen, laat de stad er nog grondige aanpassings- en verbouwingswerken in uitvoeren. Zowel Circolito als de bouldervereniging betalen een deel van de kosten om de ruimtes, specifiek naar het toekomstig gebruik in te richten.

Het kostenplaatje voor de renovatie bedraagt € 2 049 266. Circolito staat in voor € 209 612, deze kosten zijn onder meer voor het verhogen van een deel van het
dak voor het gebruik van de trapezes en het leggen van een sportvloer. De bouldervereniging investeert € 110 181, o.a. voor het installeren van een klimmuur
en de inrichting van een cafetaria. Het resttotaal is ten laste van de stad.

“Zowel Circolito als de bouldervereniging worden gedurende de eerste zes maanden van de in erfpachtneming, vrijgesteld van betaling. Beide verenigingen moeten zelf nog investeren alvorens zij ieder hun werking in den Hangar kunnen opstarten”, verklaart Greet Geypen.

Naast de ruimtes die specifiek voorbehouden zijn voor de twee verenigingen, zijn er ook enkele gemeenschappelijke ruimtes waar ze gebruik van mogen maken (inkomhal, toiletten, lift, technische ruimte). Tot slot komt er in den Hangar ook een polyvalente ruimte, waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, vergaderen, enz. Deze ruimte is in het beheer van de Jeugddienst van de stad.

De renovatie van den Hangar maakt deel uit van het masterplan van de stad om het Douaneplein op te waarderen tot dé jongerensite van Mechelen. De startdatum van de verbouwingswerken werd vastgelegd op 2 juni. Eind maart 2018 zou de verbouwing klaar zijn.

Ondertussen is de verbouwing van De Loods volop aan de gang en heeft de uitleendienst van de Jeugddienst er een definitieve plek gevonden.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer