Huwelijksakte voor kinderen

IMG_6335 (Medium)

De stad Mechelen gaat kinderen van bruidskoppels nog meer bij het huwelijk betrekken. Dit doen ze door gebruik te maken van een kinderakte.  De officiële getuigen moeten minimaal 18 jaar zijn, maar met deze akte worden de kinderen meer betrokken bij het ceremoniële gedeelte en voelen ze zich net zo belangrijk.

Gezins- en kindvriendelijkheid is een expliciet beleidsthema en loopt dan ook als een rode draad door het stedelijk beleid. Mechelen doet zijn naam van kinderstad alle eer aan en probeert de kinderen op zoveel mogelijke gebieden te betrekken.

Ook bij belangrijke mijlpalen in een mensenleven zoals een huwelijk, wil de stad een meer actieve rol toebedelen aan de kinderen tijdens een ceremonie, mits dit de wens is van de ouders. Mechelen heeft daarvoor een speciale kinderakte ontworpen, zodat ook de kinderen een belangrijke rol hebben tijdens het huwelijk.

Om echt te kunnen getuigen moet je natuurlijk wel meerderjarig zijn. Maar hoe leuk is het om voor de kinderen, een speciale taak te geven tijdens de ceremonie?

“Voor kinderen, was er tot nu toe niets specifieks voorzien om meer deel uit te maken van de ceremonie. Daar brengen we vanaf nu verandering in met de kinderakte. Door tijdens het huwelijk een speciale rol weg te leggen voor de kinderen, voelen ze zich belangrijk. Op deze manier betrekken we hen meer bij het gebeuren en zo wordt een trouwceremonie ook leuk voor kinderen”, klinkt het bij jeugdschepen, Greet Geypen.

De kinderakte werd speciaal ontworpen op maat van Mechelen, dus kon natuurlijk Rommy Rombouts niet ontbreken op de speelse akte. Naast het ondertekenen van de akte, krijgen de kinderen ook een speciale huwelijksbadge van Mechelen Kinderstad opgespeld.

Het enthousiasme van kinderen groeit als ze het gevoel hebben dat het ook een beetje hun dag is. Het ondertekenen van een kinderakte heeft uiteraard geen wettelijke waarde, maar het is daarom niet minder interessant voor de kinderen. Bovendien mag deze akte, in tegenstelling tot de huwelijksakte, wel mee naar huis genomen worden.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer