De Loods maakt zich op voor eerste fuif

IMG_7967 (Medium)

De nieuwe jongerenzone Transit M komt stilaan meer tot leven. Begin september opende de Uitleendienst van de stad er haar deuren. Ook de vernieuwde fuifzaal De Loods is klaar om er de eerste fuif in te laten plaatsvinden. Vanaf deze week voorziet Gijs Vanhee de volledige voorkant van De Loods, de Uitleendienst en Skatehouse, van een nieuwe look.

Transit M – de nieuwe jongerenzone op het Douaneplein – schakelt een versnelling hoger. In oktober opent De Loods (vroeger Perron M) er haar deuren. Deze week start Gijs Vanhee met de schilderwerken, om zo de voorkant van het gebouw in
een nieuw jasje te steken.

De capaciteit van de fuifzaal werd opgetrokken van 750 naar 1 000 personen. Er
kwamen o.a. meer toiletten, een ruimere vestiaire, een betere akoestiek en een aparte in- en uitgang om circulatie van de bezoekers te vergemakkelijken. De jongeren kunnen het resultaat van de grote verbouwingswerken van de Loods op 13 oktober zelf bekijken, want dan vindt er de eerste fuif plaats.

“Voor de verbouwingen hebben wij ons oor te luister gelegd bij de gebruikers van de zaal: de jongeren, de Jeugdraad, de organisatoren en de huurders. Het resultaat is een fuifzaal die aan de hedendaagse noden aangepast is”, klinkt het bij schepen van Jeugd, Greet Geypen.

Financiële steun van de stad

Jonge organisatoren die De Loods of haar kleinere broertje, De Club, willen huren voor concerten, optredens, feestjes en andere openbare evenementen, kunnen –  onder bepaalde voorwaarden – beroep doen op voordelige tarieven en financiële steun van de stad. “Fuiven zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de jeugdverenigingen”, aldus Greet Geypen.

De Loods kan gehuurd worden als halve – of als hele zaal. De oude scheidingswand is hiervoor behouden.  Voor evenementen met een openbaar karakter betalen erkende jeugdverenigingen of Mechelaars jonger dan 30 jaar, € 150 euro voor het huren van een halve zaal, of € 250 voor het gebruik van de hele zaal. Mechelaars ouder dan 30 jaar en niet Mechelaars betalen € 300 voor de huur van een halve zaal en € 450 voor de hele zaal. De reserveringen lopen alvast vlot binnen.

Impulssubsidies

De stad wil de werking van de jongerencultuur aanmoedigen en voorziet daarom ook impulssubsidies om deze projecten te ondersteunen. Hiermee wil het stadsbestuur vermijden dat jongeren die initiatieven nemen, met verlies opgezadeld worden.

Voor éénmalige activiteiten kunnen deze impulssubsidies tot € 500 euro bedragen. Voor wederkerende events kunnen deze oplopen tot € 1250. De voorwaarden
waaraan een event moet voldoen zijn terug te vinden in het subsidiereglement op www.transitm.be.

Bij de jeugddienst kunnen jongeren ook terecht voor de nodige expertise voor het organiseren van evenementen in de jongerenzone, De Club en De Loods. Op deze manier wil het stadsbestuur dat jongeren zich verder kunnen ontplooien.

Veiligheidsagenten

Bij het organiseren van jeugdevenementen moeten er veiligheidsagenten ingeschakeld worden. Naast de voordelige tarieven en de impulssubsidies, voorziet de stad daarom ook subsidies voor het inzetten van beveiliging. De Loods is in eerste plaats een fuifzaal voor Mechelse jongeren, maar is daarnaast
ook beschikbaar voor allerhande andere activiteiten zoals concerten, feestjes en andere evenementen.

De veranderingen op de nieuwe jongerensite zijn al een tijdje bezig. “Het resultaat wordt een dynamisch, jong stadsdeel waarbij verschillende facetten aan bod komen. Vlak bij het stadscentrum, maar ook ernaast om overlast te vermijden. Stap voor stap zal Transit M uitgroeien tot een heuse jongerensite”, klinkt het bij Greet Geypen.

Indoor skatezone

Het unieke, openlucht betonnen skatepark met skatebowl, dat 24/7 gratis toegankelijk is, kreeg recent een ferme oplapbeurt door onze skaters. Daarnaast komt er nu ook een indoor skatezone met horeca-uitbating. Skatehouse vzw krijgt er vanaf november 2017 haar vaste stek. Uitbater Renaud Amand krijgt een deel van het vroegere depot, voor 20 jaar in concessie van de stad. Zijn ambitie is om van Skatehouse een thuis te maken voor zowel jongeren als hun ouders. Terwijl de jongeren zich uitleven kunnen de mama’s en papa’s gezellig een terrasje doen.

Klimmuur en circusschool in Den Hangar

Den Hangar werd in het verleden uitsluitend gebruikt voor bedrijfsactiviteiten. Het compleet gerenoveerde gebouw is voortaan opgedeeld in drie stukken. Het voorste stuk van Den Hangar wordt vanaf april 2018 het nieuwe onderkomen voor de Mechelse circusschool Circolito. In de nieuwe zaal kan ze haar circusactiviteiten voor jongeren verder uitbreiden.

Vanaf september 2018 kan je boulderen in Mechelen! Boulderen is een populaire vorm van muurklimmen waarbij je geen gebruik maakt van touwen of klimgordels. Dikke valmatten bieden veiligheid. Momenteel heb je in Vlaanderen maar zes echte boulderzalen.

Tussen Circolito en de boulderzaal komt een polyvalente ruimte die kan gehuurd worden voor allerlei events, van vergaderingen tot expo’s.

Buitenruimte

In het nieuwe ontwerp is groen sterk aanwezig op de jongerenzone. Langs de parking
en de fietspaden komen groene stroken en nieuwe bomen. Ook street-arttekeningen, zitblokken en -banken in verschillende materialen en skatemeubilair om de zone nog meer sfeer te geven, worden voorzien.

Er komt ook een basketbalveld dat een geheel zal vormen met de skatebowl. Door de trap- en podiumconstructie voor Den Hangar kan het plein bovendien gebruikt worden als evenementlocatie voor outdoor optredens en concerten.

Langs de pendelparking komt een fietsverbinding met de nieuwe Mechelse fietssnelweg en het recreatief fietsnetwerk langs de Dijle. Fietsen kunnen op de 324 fietsparkeerplaatsen vastgezet worden.

Transit M wordt de centrale zone voor verschillende leeftijds- en doelgroepen, een ontmoetingsplaats  en een plek waar grote en kleine evenementen kunnen plaatsvinden. Na de opening van Den Hangar in april van volgend jaar, zal de nieuwe jongerenzone Transit M feestelijk geopend worden “Kortom, een nieuwe jongerenzone die van Mechelen een nog meer bruisende stad zal maken”, besluit Greet Geypen.

Meer info over Transit M is terug te vinden op www.transitm.be

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer