Sinte-Mette staat weer voor de deur

Afbeelding Sinte Mette

Op 11 november vieren de kinderen in Mechelen al jaren het feest van Sinte-Mette. Een aloud gebruik dat erin bestaat van deur tot deur te
gaan zingen.

In tal van gemeenten in de Mechelse regio wordt de traditie van Sint-Maarten – ‘Sinte-Mette’ op z’n Mechels – levend gehouden door het enthousiasme van velen. Kinderen zingen huis aan huis, verkleden zich en vieren feest. Ook het Sinte-Mette Kinderfeest is een traditie geworden en dit jaar vindt het plaats op 11 november van 13.30 tot 17 u in het Cultuurcentrum Mechelen.

Ondersteuning door de stad

Sinds 2011 werkt de stad samen met de werkgroep Sinte-Mette. Deze organisatie zet zich in om de traditie van Sinte-Mette in de verf te zetten en te behouden. “De stad wil graag haar steentje bijdragen om deze traditie in stand te houden. Daarom willen we deze traditie ondersteunen door educatieve pakketten te verspreiden in de scholen en bestaande initiatieven te verspreiden via onze communicatiekanalen en de organisatie van het slotfeest. Sinte-Mette spreekt nog steeds tot de verbeelding en past volledig in ons concept van Mechelen Kinderstad”, klinkt het bij schepen van Jeugd, Greet Geypen.

Het slotfeest van verleden jaar was een groot succes, er namen een 90-tal groepjes en individuele zangertjes mee aan de grote zangwedstrijd. Ook dit jaar is iedereen van harte welkom tijdens het slotevent”, aldus Greet Geypen.

Tijdens het Sinte-Mette feest wordt er een schminkstand voorzien. Een ballonplooier plooit er ballonnen in de mooiste vormen. Daarnaast worden er spelletjes en knutselactiviteiten voorzien. Om 17 uur eindigt het feest met een prijsuitreiking.

“De Sinte-Mettetraditie is een wezenlijk onderdeel van het Mechelse immaterieel cultureel erfgoed. Een mooie traditie die door een breed draagvlak ook een mooie toekomst heeft”, zegt schepen van Cultuur, Björn Siffer.

Het accent van het feest ligt dit jaar op de aloude Sinte-Mette traditie. Hier zullen oude documenten worden gebruikt om te laten zien dat er tussen vroeger en nu weinig verschil bestaat. 

Praktisch

SINTE-METTEFEEST!

  • Zaterdag 11 november – 13.30u tot 17u:
  • Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, Mechelen
  • Inschrijven (kinderen van 6 tot 12 jaar) voor de zangwedstrijd doe je bij de ingang de dag zelf. Ook je originele verkleedkleren zorgen voor extra punten bij de jury!
  • Schuilt er geen zanger in jou? Dan kan je smullen van lekkers, je verkleden en genieten van nog meer animatie
  • Alle activiteiten zijn terug te vinden op www.sintemette.be

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer