Aanplanting speelbos nabij Chiro Heffen

2_03_Bos_Hef_Foto_20171115 (2)

Het grasveld naast de Chiro in Heffen wordt deels omgevormd tot speelbos. Jong en oud werken mee aan de start van het speelbos in
de Sint-Amandusstraat. Vandaag wordt er gestart met het aanplanten van zo’n 900-tal inlandse boompjes. 

Leden van Chiro Heffen en buurtbewoners steken vandaag de handen uit de mouwen voor de aanplanting van een speelbos op een stuk stadsgrond nabij de lokalen van de jeugdvereniging. Het gedeelte van het perceel dat bebost wordt, is zo’n 20 are groot en wordt intensief gebruikt door de plaatselijke Chiro.

Om dit speelbos te kunnen realiseren nam de Chiro contact op met de directie van vrije basisschool De Vlieger in Heffen. Met resultaat, want de school was meteen enthousiast om mee te helpen met de boomplantactie. Ook het stadsbestuur is het project genegen.

“De locatie van het nieuwe speelbos is ideaal: vlak bij de Chiro en goed bereikbaar voor iedereen. Het past bovendien helemaal in onze doelstelling om meer speelruimte te creëren, zowel voor kinderen als voor de jeugdverenigingen. Uiteraard willen wij graag onze schouders mee onder dit project zetten. Buitenspeelruimte is belangrijk en Mechelen heeft er zo een nieuw mooi speelplekje bij”, klinkt het bij schepen van Jeugd Greet Geypen.

Plek voor alle Heffenaars

Afgelopen zomer openden wij het Hovenierspark in Mechelen-Zuid en het Pennepoelpark in Mechelen-Noord. Nu wordt er werk gemaakt van een speelbos in Heffen. Op deze manier creëren we een waaier van groene vlekken over heel het grondgebied. Door de betrokkenheid van de Chiro, de school en de buurtbewoners, wordt dit een plek voor alle Heffenaars.

Voor de aanleg en organisatie werkt de stad samen met het Regionaal Landschap Rivierenland. De aankoop van de boompjes en de netten tegen konijnenvraat, worden tot 100 % betoelaagd.

De start van de aanplanting van ongeveer 900 boompjes gebeurt vandaag door de leden van Chiro Heffen en de buurtbewoners. Vanaf maandag zullen de kinderen van de basisschool – onder begeleiding van een leerkracht en enkele ouders – de boompjes verder aanplanten.

“Zowel voor de schoolkinderen als voor de Chiro is de aanwezigheid van een speelbos een meerwaarde. Door ze vanaf het begin te betrekken bij de aanplanting is het een bos voor én door kinderen, al is iedereen die van de natuur wil genieten welkom”, klinkt het unisono bij Vincent Van Obbergen van Chiro Heffen en Geert Mariën van De Vlieger.

Wilgendorp

Het speelbos wordt aangelegd tussen de bestaande speelheuvels, de wilgenrij en het jaagpad. De afgelopen dagen zorgen de stadsdiensten voor enkele spelelementen in hout. Hiervoor werd hout van gevelde straatbomen gebruikt. Ook werden er putjes in de grond gemaakt, zodat de boompjes eenvoudig te planten zijn.

Volgend voorjaar voorziet de stad nog een wilgendorp op het perceel. Binnen ongeveer vijf à tien jaar zullen de bomen al een mooie lengte bereikt hebben en wordt het spelen er alleen maar leuker op.

Om dit bos officieel te laten erkennen als speelbos dient er nog een aanvraag te gebeuren bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Er werd reeds een informatiebord geplaatst. Het nieuwe speelbos is toegankelijk voor spelende kinderen, jongeren en wandelaars.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer