Gerestaureerd torentje siert Sint-Janskerk

IMG_8606 (Medium)

Nadat de vieringtoren eind november 2017 op spectaculaire wijze met een kraan van de Sint-Janskerk gehaald werd, werd de toren vandaag op dezelfde manier terug naar boven gehesen. Na de buitenrestauratie van 2011 en het terugplaatsen van de toren, zijn de werkzaamheden aan de buitenzijde bijna volledig achter de rug. De binnenrestauratie loopt nog tot eind augustus van dit jaar, al wordt de kerk vanaf 1 april terug opengesteld voor het publiek.

Voor een niet alledaags beeld kon je vandaag terecht in de directe omgeving van de Sint-Janskerk. De vieringtoren die de afgelopen weken aan de voet van de kerk gerestaureerd werd, werd door middel van een kraan zo’n 35 meter omhoog gehesen.“Vandaag wordt de vieringtoren opnieuw op de toren gemonteerd. In de komende dagen worden de aansluitingen van de toren met het dak afgewerkt, de torenvloer met lood afgedekt en het geheel geschilderd. Nadien kunnen de stellingen die nu nog nodig zijn om de toren te bevestigen, afgebroken worden. Einde maart zal de buitenzijde van de kerk opnieuw in zijn geheel te bewonderen zijn”, klinkt het bij schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

Ondertussen wordt er werk gemaakt van de binnenrestauratie. De werken van aannemer Renotec omvatten de restauratie van de muren, gewelven en vloeren, de vernieuwing van de elektrische installatie en de verlichting, instandhoudingswerken aan het houten meubilair en aanpassingen aan de verwarmingsinstallatie.

Kerk deels opengesteld

Tijdens de binnenrestauratie werd de kerk in twee werfzones opgesplitst. De werken in de eerste werfzone: het hoogkoor, de viering, de dwarsbeuken, de sacristie en de bijlokalen zijn afgerond. De werken aan de zuidelijke kapel, de biechtstoelen, de zijbeuken, de hoofdbeuk en het inkomgedeelte, zijn in uitvoering. De restauratie zal eind augustus van dit jaar klaar zijn, al wil de stad de kerk sneller toegankelijk maken voor het publiek.

“Vanaf 1 april wordt de kerk deels opengesteld. Een deel van de viering, het hoogkoor en de Sacramentskapel zijn te bezoeken. De blikvanger – het triptiek van Pieter Paul Rubens – die maandenlang afgeschermd was om schade te voorkomen, is opnieuw zichtbaar. Net als een groot deel van de waardevolle schilderijen van de kerk. Nu in deze zone de  restauratiewerken achter de rug zijn, is deze prachtige en uiterst rijkelijke kerk een must om te bezoeken”, aldus de schepen van Monumentenzorg.

Vrijwilligers gezocht

De coördinator van de vzw Torens aan de Dijle is nog op zoek naar vrijwilligers voor de opstelling van de Mechelse kerken in de binnenstad, waaronder ook voor de Sint-Janskerk. Interesse of meer informatie over de werking: www.hofvanbusleyden.be/torens-aan-de-dijle.

In het kader van de meerjarige subsidieovereenkomst voor de verdere restauratie van
de historische kerken in de Mechelse binnenstad, werd de interieurrestauratie van de Sint-Janskerk in augustus 2016 opgestart. De interieurrestauratie bedraagt ongeveer € 2 000 000 (excl. BTW). Na aftrek van de premie van de Vlaamse overheid, investeert de stad zo’n € 300 000. De kerk behoort tot de acht historische kerken van de  Mechelse binnenstad.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer