Mechelse kerken tonen erfgoed met vele gezichten

20180604_142927 (Medium)

Tijdens het eerste weekend van juni vindt de 11de editie van de Open Kerkendagen plaats. Ook de Mechelse historische kerken nemen deel
met talrijke activiteiten. ‘Erfgoed met vele gezichten’ is het thema van deze Open Kerkendagen en ook van de tentoonstelling die van 2 tot 24 juni te bezoeken is in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle, de Sint-Pieter-en-Paulkerk en de Sint-Romboutskathedraal. 

Vanaf zaterdag 2 tot en met 24 juni kunnen geïnteresseerden genieten van de tentoonstelling ‘Erfgoed met vele gezichten’ in drie historische kerken van Mechelen. De expo is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Torens aan de Dijle vzw en de Academie Mechelen.

“Met deze expo profileert Mechelen zich als een bruisende kunststad waar oud en nieuw hand in hand gaan. Waar creativiteit sinds eeuwen aanwezig is.  Bezoekers ontdekken niet alleen de geschiedenis, de grote rijkdom en de verscheidenheid van deze historische kerken, maar ze maken ook kennis met de hedendaagse kunst die in relatie staat met de kerken. Zo kunnen de mensen een kerkbezoek op een andere manier beleven”, aldus Greet Geypen, schepen van Monumentenzorg en voorzitter van Torens aan de Dijle.

Het thema ‘erfgoed met vele gezichten’ wil het menselijke verhaal van kerkgebouwen vertellen: de mensen die het gebouwd hebben, de gemeenschap die er samenkomt, de levensverhalen van patroonheiligen.

De talrijke kunstwerken in de kerken spreken tot de verbeelding. Zij verbergen meerdere verhalen, symbolen en tradities. De cursisten en docenten van de Academie Mechelen brengen met hun creaties het verhaal achter deze historische kunstwerken tot leven en wijzen de bezoekers op de talrijke details. De tentoonstelling schept een dialoog tussen heden en verleden, tussen oude en hedendaagse kunst, tussen oude meesters en nieuwe kunstenaars.

Blikvangers

Diverse kunstateliers komen aan bod waaronder beeldhouwkunst, glaskunst, keramiek, schilderkunst en tekenkunst. De kunstenaars halen inspiratie uit de kerken. Zo zullen glassculpturen in Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk verwijzen naar de kleurrijke glasramen van Jan Lauwers.

In Sint-Pieter-en-Paulkerk staan de piëta (afbeelding/uitbeelding van de dode Christus vergezeld door Maria of engelen)  en de patroonheiligen Sint-Petrus en Sint-Paulus centraal. Beeldhouwwerken vullen de kathedraal ruimtelijk. Een meer dan levensgrote sater (figuur uit de Griekse mythologie) zet de bezoeker aan het denken.

Het Reizend Atelier brengt Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk tot leven op zaterdag 2 juni om 16u. Het gaat op zoek naar het contrast tussen de stilte van de kerk en de geluiden in zichzelf. Ze werken met een mengvorm van beeld, geluid, theater en beweging. Samen met het publiek wordt de voorstelling gemaakt. Publiek en performers inspireren elkaar. Deze productie is een initiatief van Ann Decaestecker en Alexandra Jacquet binnen de werking van de Academie Mechelen met performers van binnen en buiten de academie.

Historische kunstwerken van onder meer Rubens, Van der Veken en Coxcie krijgen extra toelichting in een gratis te verkrijgen brochure.

Praktisch

Bezoekers kunnen de kunstwerken gratis bezichtigen tijdens de openingsuren. Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en Sint-Pieter-en-Paulkerk zijn elke dag – behalve op woensdag – open van 13u tot 17u. Sint-Romboutskathedraal is dagelijks open van 8u30 tot 17u30.

Andere activiteiten

  • Op vrijdag  1, zaterdag 2 en zondag 3 juni kan je met een kortingskaart de Toren van de Kathedraal aan een verminderd tarief beklimmen. Die vind je terug in de acht historische kerken.
  • Op zondag 3 juni is er om 15u het Orgelmatinee door de leerlingen van het Stedelijk Conservatorium onder leiding van Wannes Vanderhoeven in Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. Na het concert is er een demonstratie en een geleid bezoek van het grote kerkorgel.
  • De Sint-Katelijnekerk maakt deel uit van de kunstroute door Sjarabang, “Kunst en Kasseien”. De kunstroute gaat van start op vrijdag 1 juni om 17u met een aansluitende nocturne van 20u tot 22u. Alle informatie is gebundeld in een catalogus die te verkrijgen is in het Moreelshuis (Moreelstraat 3) en het atelier van Sjarabang (Hoviusstraat 2).

Open Kerkendagen

Open Kerkendagen is een jaarlijks initiatief van de stichting Open Kerken. De stichting heeft als doelstelling het religieus patrimonium in het daglicht te stellen en het toegankelijk te maken voor bezoekers en de plaatselijke bevolking. In het weekend van Open Kerkendagen (2 en 3 juli) worden er daarom in de deelnemende kerken evenementen georganiseerd met één bepaald thema. Dit jaar is dat thema ‘Erfgoed met vele gezichten’.  Meer info: www.openkerken.be

Meer info

Programma Open Kerkendagen: http://openkerken.be/default.asp?structureID=166

Torens aan de Dijle vzw zorgt ervoor dat iedereen de kans krijgt om het uitzonderlijke patrimonium van de acht historische kerken in Mechelen te bezoeken, te bewonderen en te beleven. Meer info op www.torensaandedijle.be.

Meer info over de Academie Mechelen op www.academiemechelen.be.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer