Mechelen investeert € 95 000 voor aankoop speelbos

IMG_9766 (Medium)

De laatste jaren heeft het Mechels stadsbestuur het aantal speelbossen op het grondgebied gevoelig opgedreven. Omstreeks september komt daar opnieuw eentje bij. Het schepencollege keurde afgelopen vrijdag de aankoopakte goed voor de aankoop van een perceel van 31 are nabij de Kruisbaan, om het daarna in te richten als speelbos. Een investering van € 95 000.
Tegen dat het nieuwe jeugdwerkjaar in september van start gaat, heeft Mechelen er
een nieuw speelbos bij. Het stadsbestuur liet zijn oog vallen op een momenteel niet-toegankelijk bos achter de KBC in de Kruisbaan. Het bos grenst aan de Chirolokalen van Chiro XL. Het idee is afkomstig van de Chiro en de stad is dit initiatief genegen.

“Dit project ligt volledig in de lijn van ons beleidsprogramma waar we kiezen om meer ruimte te creëren voor jeugdbewegingen. Jongeren hebben hier nood aan en wij willen voor hen kwaliteitsvolle speelruimtes voorzien. Kinderen spelen graag op avontuurlijke plekken in de natuur. Ook kinderen die in de stad opgroeien. Dat is precies wat we met onze speelbossen willen bereiken”, stelt burgemeester Bart Somers.

Het perceel is eigendom van KBC. De bank is bereid om mee te werken aan de verkoop. De ontwerpakte voor de verkoop werd afgelopen vrijdag op het college besproken en zal op de gemeenteraad van juni ter goedkeuring voorgelegd worden. Tot  2012 had de stad twee speelbossen: het Geerdegembos en speelbos Schonenberg.

Van twee naar acht speelbossen

“Met de realisatie van het speelbos gaat de stad in één legislatuur van twee naar acht speelbossen. Het Papenhofbos, het Kerkenblokbos, de Barebeekduin en het speelbos aan de Oude Antwerpsebaan. Eind verleden jaar werden er nog boompjes aangeplant op het nieuwe speelbos naast de Chiro in Heffen. En met het speelbos aan de Kruisbaan realiseren wij het zesde speelbos uit deze bestuursperiode. Tel daarbij nog onze investeringen in onze speelpleintjes en parkjes. Als wij een kinderstad willen zijn, moet zich dat ook weerspiegelen in ons beleid”, klinkt het bij schepen van Jeugd Greet Geypen.

Groen rustpunt voor iedereen

Het stadsbestuur telt voor het perceel van 31 are, zo’n € 95 000 neer. Om het speelbos toegankelijk te maken voor de Chiro moet de omheining tussen de Chirolokalen en de KBC verplaatst worden naar de tegenovergestelde zijde van het perceel. Alle kosten hiervoor (schatting, opmeting, notariskosten, verplaatsen en plaatsen draadomheining, plaatsbeschrijving, …) worden gedragen door de stad.

“Voor de stad Mechelen is het Mechelse jeugdwerk een belangrijke pijler in het stadsbeleid. Daarom dat wij hen zoveel mogelijk proberen te ondersteunen zoals bijvoorbeeld bij het vernieuwen van hun accommodatie, of het verkeersveilig maken van de omgeving nabij de jeugdlokalen. Door het bos aan te kopen stellen we het bos niet alleen open voor de Chiro, maar kunnen ook de buurtbewoners in de toekomst genieten van een nieuw toegankelijk groen rustpunt in de nabije omgeving”, klinkt het bij Greet Geypen.

Recht van doorgang

Het perceel waarvan sprake ligt momenteel omheind. De aanpalende Chirolokalen liggen op het terrein van de Vereniging der Parochiale Werken (VPW) van het Dekenaat Mechelen. De parking grenzend aan de Kruisbaan geeft toegang tot de Chirolokalen en het perceel met het bos en maakt deel uit van het eigendom van het VPW.

De stad nam contact op met de kerkfabriek met het verzoek om een recht van doorgang  op haar aanpalende eigendom toe te staan, zodat de toegang tot het speelbos via de bestaande kant van de parking aan de Kruisbaan, verzekerd is. Inmiddels werd hierover een akkoord bereikt.

Opening september

De opening van het speelbos wordt omstreeks september voorzien. De stad zal er ook met dood hout afkomstig van vellings- en snoeiwerken, enkele spelelementen integreren.

Het speelbos zal publiek toegankelijk zijn vanaf 9 uur. Het sluitingsuur van het speelbos in de periode van april tot en met september zal 20 uur zijn en in de periode van oktober tot en met maart, is dit 18 uur.

“Mechelen is een sterk groeiende stad die jonge gezinnen aantrekt. Het is dan ook belangrijk we in onze stad beschikken over voldoende bosrijke gebieden zodat kinderen zich op relatieve korte afstand van hun woning kunnen uitleven in de natuur. Bovendien creëren we op deze manier een waaier van groene vlekken over heel het grondgebied”, aldus Bart Somers.

Om dit bos officieel te laten erkennen als speelbos dient er nog een aanvraag te gebeuren bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer