Leerlingen TSM Mechelen bouwen mee aan jeugdlokaal voor Chiro en J@M

IMG_6271 (Medium)

Chiro Libertus en J@M starten samen een nieuwbouwproject in de Hazeldonkstraat op. Beide verenigingen waren al een tijdje op zoek
naar een vaste stek in de wijk Nekkerspoel en sloegen de handen in elkaar. De grondwerken zijn nog voor het bouwverlof klaar, waarna de werken aan de ruwbouw meteen opgestart worden. Ook TSM Mechelen draagt zijn steentje bij. De opening wordt begin 2020 verwacht. 

Chiro Libertus is een dynamische jeugdbeweging in het hart van Nekkerspoel. De jeugdvereniging verdubbelde het ledenaantal op enkele jaren tijd en telt nu ongeveer 200 leden zodat de werking letterlijk uit zijn voegen barst. Met het oog op de toekomst waren ze op zoek naar een nieuwe locatie voor hun jeugdhuis. Tegelijkertijd was ook J@M op zoek naar nieuwe lokalen om de kinder- en tienerwerking van Nekkerspoel in onder te brengen.

Op het Ruimtelijk Uitvoeringsplan van de verkaveling Papenhof werd er ruimte ingekleurd voor een jeugdlokaal. Zowel de Chiro als J@M, toonden interesse in deze grond. Beide verenigingen sloegen de handen in elkaar om met vereende krachten dit gezamenlijk bouwproject tot een goed einde te brengen.

Een tweede thuis

“Doordat zowel J@M als de Chiro hetzelfde gebouw betrekken rendeert deze investering 7 op 7. Waar dat het vroeger twee gescheiden werelden waren, zal er nu meer interactie tussen beide verenigingen plaatsvinden. Het gebouw moet een tweede thuis worden voor veel jongeren van deze wijk. De ligging is ook ideaal: vlakbij een speelbos en in een zeer auto-arme omgeving”, klinkt het bij voorzitter van J@M en Jeugdschepen Greet Geypen.

Inmiddels zijn de grondwerken bijna achter de rug en kunnen nog voor het bouwverlof de ruwbouwwerken van start gaan. Dit gebeurt in samenwerking met TSM Mechelen. TSM staat in voor het leeuwendeel van de grondwerken en de ruwbouw, de overige werken worden uitgevoerd door andere aannemers. Vermoedelijk zijn de werken begin 2020 klaar.

Win-win

“Dergelijk project is een mooi voorbeeld van een win-win operatie. De leerlingen doorlopen een boeiende opleiding en de Chiro verwerft een lokaal met prijsvoordeel, gebouwd door jongeren. Bovendien zullen de leerlingen die nu meehelpen aan het gebouw in de toekomst via de Chiro of J@M mogelijk ook nog gebruik maken van de site”, klinkt het bij Geert Antonissen, volwassenbegeleider van Chiro Libertus.

De leerlingen van het 5de en 6de jaar ruwbouw aan de Technische Scholen Mechelen hebben al heel wat ervaring in de bouwsector. Zo bouwden ze reeds de jeugdlokalen van Boortmeerbeek, Leest, Weerde, Tisselt, KSJ-Mechelen en Lier. Sinds April 2018 zijn ze gestart op deze site.

Unieke ervaring

“Voor de leerlingen is dit een unieke ervaring, ze staan tijdens hun opleiding met hun twee voeten in de praktijk. Dat motiveert de leerlingen niet alleen, ook de leerervaring is des te sterker. Alle aspecten van het bouwproces komen aan bod en worden door de leerlingen zelf mee gestuurd”, aldus André Jacobs van TSM.

Twee dagen in de week werken de leerlingen op de werf. Daarnaast worden op school in de lessen technologie de plannen besproken, materialen besteld, details opgemaakt, de planning opgesteld en materiaaleigenschappen onderzocht.

Ontmoetingsruimte van 370  m²

In totaal is het één verdieping tellend complex 370 m² groot , zonder de rondom lopende overdekte buitenruimte. Het gebouw zelf moet een subtiel baken in de wijk worden. Het ontwerp is afkomstig van de hand van Timperman Truyens architecten.

Om zoveel mogelijke vierkante meters nuttige ruimte te creëren werd het gebouw – net zoals bijvoorbeeld een magazijn – opgebouwd in vierkante rasters, met telkens een ondersteunende zuil. De omliggende galerij, de flexibele lokalen en de bakstenen banken moeten een stimulans zijn om elkaar te ontmoeten (spelen, praten, organiseren,…)

“Zowel bij de stad als bij de bouwgroep van de Chiro zelf als bij J@M, werd er  jarenlang hard gewerkt om het project rond te krijgen. Juridische, financiële, technische en andere kennis werd in combinatie met een soms tomeloos engagement, ingezet om dit project tot een goed einde te brengen”, aldus Greet Geypen

De totaalprijs van het bouwproject komt op € 630 000. Een groot deel komt in de vorm van jaarlijkse subsidies van de stad Mechelen. De stad investeert € 177.000 voor
de lokalen. Deze lokalen zullen vooral dienen voor huiswerkbegeleiding en de werking van J@M. Daarnaast investeert de stad ook € 337.500 voor lokalen die voornamelijk zullen dienen voor Chiro Libertus (verspreid over verschillende jaren via het subsidiereglement infrastructuur jeugdbewegingen). De rest van het bedrag, ruim  € 118.500 , komt van Chiro Libertus zelf en werd verzameld via giften, activiteiten, enz.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer