Gordijnen voor betere akoestiek in Sint-Pieter en Paulkerk

IMG_5694 (Small)

Om de gerestaureerde Sint-Pieter en Paulkerk intensiever als concertkerk te kunnen gebruiken, dient de akoestiek in de kerk te worden verbeterd. Het stadsbestuur van Mechelen keurde hiervoor een dossier goed. De kostprijs voor de werkzaamheden worden geraamd op zo’n € 150 000.

In het verleden hebben er gesprekken plaatsgevonden tussen de stedelijke en kerkelijke overheden, in verband met het multifunctioneel gebruik van de Sint-Pieter en Paulkerk. Dit resulteerde in de beslissing om de kerk in gebruik te houden voor de eredienst, maar om intensiever gebruik als concertruimte toe te laten.

In die optiek liet de stad het gespecialiseerde bureau Scala, een akoestische voorstudie uitvoeren. Daaruit bleek dat de nagalmtijd te groot is. Het aanbrengen van akoestisch absorberende gordijnen moet verbetering brengen. De gordijnen kunnen tevens voor verduistering van de kerk zorgen.

“Bij de interieurrestauratie van een paar jaar geleden, werd reeds elektrische bedrading naar de vensteropeningen getrokken om de plaatsing van gemotoriseerde rolgordijnen mogelijk te maken. De gordijnen worden uitgevoerd in een hoogwaardig doek met geluidsabsorberende eigenschappen. Een vast paneel bovenaan dat bekleed wordt met dezelfde stof als de gordijnen verbergt het opbergmechanisme”, aldus schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

In totaal worden er gordijnen voorzien voor 26 ramen (3 ramen in de westgevel, 8 ramen in de zuidgevel, 7 ramen in de oostgevel en 8 ramen in de noordgevel) en voor de loges op de verdieping aan weerszijden van het koor.

De rolgordijnen worden bediend met afstandsbediening en met een sleutelschakelaar. Bijkomend voorziet het aanbestedingsdossier ook in vier wegneembare statieven voor de audioboxen. De plaatsing wordt omstreeks oktober verwacht.

Eind verleden jaar werden er in de kerk nog nieuwe stoelen met een geluidsabsorberend kussen aan de onderzijde van de zitschelp geplaatst.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer