Schommelpaardjes palmen Mechelse binnenstad in

IMG_9882 (Medium)

De Mechelse middenstand en Mechelen Kinderstad slaan de handen in elkaar. Dit om het stadsfestival Oprecht Mechelen en de opening van het Hof van Busleyden nog meer in de verf te zetten. Naar aanleiding van de aankoop van het kunstwerk ‘The Golden Boy’, worden er tien schommelpaardjes verspreid over de binnenstad. Het project is volledig van Mechelse makelij en wordt exclusief voor Mechelen geproduceerd. Bovendien zorgden Mechelse handelaars voor de sponsoring. Vandaag staat de plaatsing van de eerste twee schommelpaardjes op de agenda. Begin juli worden de overige schommelpaardjes geplaatst.

Geprikkeld door de aankoop van het artistieke beeld ‘The Golden Boy’, wil UNIZO Mechelen in samenwerking met de stad, een parcours van houten schommelpaardjes uitzetten in het stadscentrum. Het project moet een synergie vormen van kunst en spel in de openbare ruimte met een historische referentie die uitsluitend aan Mechelen gekoppeld kan worden: De kleine Keizer Karel en zijn tante Margareta die hem in Mechelen opvoedde.

“Schommelpaardjes verwijzen naar een van de oudste en meest authentieke speeltuigen en naar het vakmanschap dat erbij komt kijken om ze te vervaardigen. Ze duiden naar het rijke verleden van onze stad maar zijn tegelijkertijd een leuk spelelement voor de kinderen van vandaag. De schommelpaardjes zijn een speelse verwijzing naar het rijke erfgoed uit de Bourgondisch-Habsburgse periode in het kader van Mechelen Kinderstad”,aldus schepen van Jeugd en Monumentenzorg Greet Geypen.

100% made in Mechelen

Om dit Mechels karakter nog meer te benadrukken, gebeurde de productie ook door Mechelse bedrijven. Ook het Mechelse TSM droeg zijn steentje bij. De paardjes worden exclusief voor Mechelen geproduceerd.

Voor de praktische uitvoering en realisatie heeft de stad samengewerkt met de Mechelse firma BOSQ. Studio Swelvet – ook een Mechelse firma – stond in voor de ontwikkeling van het prototype. Ontworpen door Studio SWELVET en in coworking geproduceerd door de Technische School Mechelen (TSM) zijn de schommelpaardjes een 100% Mechels product.

De leerlingen van de 2de graad TSO Houttechnieken en BSO Houtbewerking hebben de ruwe planken gesmet, gezaagd en ze opnieuw samengesteld. Daarna werden ze verlijmd tot grote panelen, zodat ze klaar waren om gefreesd te worden op de CNC-machine.

De leerlingen van 7 Industriële Houtbewerking hebben de ontwerptekeningen omgezet naar CAM tekeningen zodat die door de CNC-machine kunnen gelezen worden. Zij maakten ook de mallen om de verschillende onderdelen van de paardjes te kunnen opspannen en uitfrezen. Eens alle onderdelen klaar waren, zorgde Studio SWELVET voor de montage.

Duurzaam

“Studio Swelvet ontwerpt en maakt objecten en ruimtes op maat, waarbij het materiaal zo dicht mogelijk bij de natuurlijke bron staat en de methodologie duurzaamheid op alle vlakken probeert te raken”, aldus Michael Bonne van Swelvet.

Het hout dat gebruikt werd voor het vervaardigen van de schommelpaardjes, wordt al enkele jaren ingezet door de firma BOSQ (het productiebedrijf binnen de groep van BULO), voor duurzame projecten. BOSQ staat voor opwaardering van lokaal hout en is  op de markt bekend als een partner voor het zoeken naar mogelijke recuperatie van gebruikt hout.

“De schommelpaardjes werden gemaakt uit duurzaam Basralocus. Dit hout werd gezaagd uit de balken die  enkele jaren geleden bij de renovatie van de sluis van Zemst (kanaal Brussel/Willebroek) gerecupereerd werden. Deze met de hand gekapte houten balken, afkomstig van Suriname,  hebben ca. 100 jaar dienst gedaan als sluisdeuren en kademuren. Basralocus is erg stabiel, duurzaam,  geschikt voor buitengebruik en dus een ideale grondstof  om de schommelpaardjes een lang leven te geven”, weet Bert Leysen van BOSQ

Extra uitstraling

De totale kostprijs van het project bedraagt zo’n € 28.000. UNIZO Mechelen toonde zich bereid het peter- en meterschap van de paardjes op zich te nemen voor een bedrag van € 10 000. De 10 lokale handelaars die dit project financieel mee ondersteunen zijn: ODTH, Van Dievel Transport, Ecoso, NewWorld, KBC, MDMJ Accountants,  Decoform, Borré & Co-Accountants, Het Anker en UNIZO Mechelen.

“Voor de Mechelse lokale handelaars biedt het project een extra uitstraling. Zowel toeristen als de inwoners worden immers op een aantrekkelijke manier door de paardjes aangetrokken. De paardjes zetten ook het kernwinkelgebied in de kijker en accentueren de nieuwe economische dynamiek in Mechelen”, aldus Filip Jacobs, voorzitter van UNIZO Mechelen.

Vandaag werden alvast de eerste twee schommelpaardjes bevestigd op de Bruul ter hoogte van de Kruidtuin en op de hoek van de Botermarkt met de Leermarkt. De eerste week van juli worden de andere schommelpaardjes geplaatst.

“Mechelen wil een stad zijn waar kinderen van binnen en buiten Mechelen de nodige aandacht krijgen in alle domeinen van de stedelijke samenleving. Van speelpleinen tot kinderhoekjes, van kindermaaltijden tot verzorgingsaccomodatie, van spelelementen tot vakantiekampen: kinderen worden in Mechelen verwend”, zegt Greet Geypen.

De overige locaties van de schommelpaardjes:

  • Keizerstraat (ter hoogte van de Sint-Pieter-en-Pauluskerk)
  • Schoenmarkt
  • Sinte-Mettetuin
  • Graszone tussen de Sint-Romboutskathedraal en het Sint-Romboutskerkhof
  • Korenmarkt
  • Dijlepad
  • Op de graszone naast de Sint-Janskerk
  • Op de graszone naast de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer