Heilige Geestsite maakt kans op erfgoedprijs

DSC_0115 (Medium)

De Heilige Geestsite over de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen, is één van de drie genomineerden voor de Onroerenderfgoedprijs 2018.
De volgende twee projecten werden eveneens door de jury geselecteerd: de schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem en het belevingscentrum Het Moment in Scherpenheuvel-Zichem. Op 5 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.

Met de Onroerenderfgoedprijs beloont Vlaanderen mensen die erfgoed op een goede manier beheren. De winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2018, de winnaar van de publieksprijs, de eervolle vermelding en de winnaar van de prijs participatie worden bekend gemaakt tijdens een ceremonie vrijdag 5 oktober.

Na een grondige restauratie openden in 2016 de middeleeuwse Heilige Geestkapel en
het Heilige Geesthuis op de hoek van de Minderbroedersgang opnieuw hun deuren. Dankzij deze restauratie werd de ruimte volledig in ere hersteld en zijn de historische interieurelementen en de schitterende eiken dakspanten weer in al hun authenticiteit te bewonderen

“Het project toont aan dat, mits de juiste benadering, de synergie van eeuwenoude monumenten en hoogstaande hedendaagse architectuur kan leiden tot een nieuwe, geladen en inspirerende plek. Het is een mooi voorbeeld van integrale en geïntegreerde monumentenzorg waarbij onroerend erfgoed hand in hand gaat met 21ste -eeuwse architectuur en op verschillende gebieden actief bijdraagt tot de kwaliteit en beleving
van de stad”, aldus schepen van Monumentenzorg Greet Geypen

Elke laureaat van de de Onroerenderfgoedprijs wint 2.500 euro. De uiteindelijke winnaar ontvangt daarbovenop nog eens 12.500 euro. Via www.onroerenderfgoedprijs.be kan iedereen zijn of haar stem uitbrengen. Stemmen kan tot en met Open Monumentendag (9 september). De Heilige Geestsite wordt ook opengesteld tijdens de Open Monumentendag.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer