Jongeren van J@M geven achtergelaten kampeermateriaal nieuw leven

IMG_9168 (Small)

Love Tomorrow en kringwinkel Ecoso willen alle spullen die kampeerders op de camping DreamVille achterlaten een nieuwe toekomst geven. Daarbij kunnen ze rekenen op de hulp van enkele jongeren van de Mechelse kinder- en tienerwerking J@M. Na een grondige reiniging wordt het kampeermateriaal o.a. in een sociale uitleendienst gebracht, waar kinderen en jongeren met weinig middelen beroep op kunnen doen. Op deze manier krijgt het achtergebleven materiaal een tweede leven.

Tomorrowland lokt elk jaar een massa volk naar De Schorre in Boom. Ook dit jaar zullen er – verspreid over twee weekends – zo’n 400 000-tal festivalgangers van de partij zijn. Daarvan zakken er 38 000 per weekend af naar camping DreamVille in Rumst.  En die brengen heel wat mee: eten, drank, maar ook kampeermateriaal. Veel van dat materiaal wordt zomaar op het terrein achtergelaten. Zo werd tijdens een vorige editie 25 ton opgehaald.

Om hier verandering in te brengen, werkte Love Tomorrow ‘een initiatief voor duurzaamheid dat gegroeid is in de schoot van Tomorrowland’, samen met het festival en Kringwinkel Ecoso, het totaalconcept CAMP2CAMP uit. Door hergebruik te stimuleren, het recupereren van kampeermaterialen te maximaliseren en deze aan nieuwe gebruikers aan te bieden, maakt CAMP2CAMP van (festival)kamperen een circulair verhaal.

Jongeren van J@M gaan actief hun steentje bijdragen aan het verminderen van deze afvalberg. Op maandag 23 juli – de dag na het eerste weekend van Tomorrowland – zullen een 10-tal jongeren van J@M, op camping DreamVille meehelpen als vrijwilliger.

“Dit is een mooi project om enerzijds de milieu-impact te verkleinen. Anderzijds is het een unieke ervaring voor de jongeren van J@M om hier als jobstudent te kunnen meewerken en werkervaring op te doen. Wij kunnen ons helemaal terugvinden in dit verhaal en daarom steken we met J@M graag een handje toe”, klinkt het bij voorzitter van J@M en schepen van Jeugd, Greet Geypen.

Het gaat om het inzamelen van goederen op DreamVille (de kampeerterreinen van Tomorrowland), zoals tenten, slaapzakken, luchtmatrassen, stoeltjes en ander klein kampeermateriaal. Nadien wordt al het verzamelde materiaal getransporteerd naar kringwinkel Ecoso.

Vanaf dinsdag 24 juli tot en met 21 augustus worden zeven jongeren van J@M voltijds ingezet als jobstudent voor CAMP2CAMP, op het terrein van kringwinkel Ecoso te Niel. Daar wordt het materiaal ter plaatse gesorteerd en gereinigd, zodat het geschikt is voor hergebruik.

In de toekomst zullen al deze materialen worden verhuurd en/of verkocht aan nieuwe gebruikers. De materialen worden zowel opnieuw aangeboden aan festivalbezoekers als in een sociale uitleendienst gebracht, waar kinderen en jongeren met weinig middelen
(al dan niet via hun vereniging) beroep op kunnen doen.

Het milieu vaart wel bij het initiatief. In het andere geval zou het al het materiaal naar een afvalverbrandingsinstallatie gaan. Kringwinkel Ecoso en Love Tomorrow, een initiatief voor duurzaamheid dat gegroeid is in de schoot van Tomorrowland, ontwikkelden samen het totaalconcept Camp 2 Camp.

“Naast de sociale meerwaarde van dit project is het ook belangrijk dat jongeren van J@M, werkervaring opdoen. Ze komen terecht in een omgeving waar ze moeten leren omgaan met verantwoordelijkheid en waar ze hun competenties verder kunnen ontwikkelen. Dit is zeer belangrijk met het oog op hun verdere toekomst”, besluit Labsir Abdrahman, leidinggevende bij J@M

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer