Eerste tractorsluis in Mechelen

IMG_2392

De Landbouwadviesraad ijverde voor een tractorsluis in de Willibrordusweg in Hombeek. Het stadsbestuur ging op deze vraag in. De plaatsing wordt vandaag uitgevoerd. De tractorsluis in de Willibrordusweg is meteen ook de eerste op Mechels grondgebied.

De Willibrordusweg in Hombeek is een belangrijke fietsverbinding. Daarom werd de weg enkele jaren geleden afgesloten voor doorgaand verkeer. De huidige paaltjes die zich in de Willibrordusweg bevinden houden zowel de auto’s als de landbouwvoertuigen tegen.

Daardoor moeten de landbouwers met hun zware voertuigen omrijden via de Zemsteweg, waar o.a. ook een school gelegen is. Om dit te voorkomen plaatst de stad vandaag een tractorsluis waar alleen maar de tractoren op hun hoge wielen veilig overheen kunnen rijden. De tractorsluis in de Willibrordusweg is de eerste op Mechels grondgebied.

“De tractorsluis is er gekomen op vraag van en in samenspraak met de Land- en tuinbouwadviesraad. Nadien zullen we de situatie evalueren. Mogelijk kunnen we dit systeem dan invoeren op andere plaatsen op ons grondgebied. In eerste instantie denk ik aan sommige wegen in Heffen, Leest en Hombeek die als sluipweg gebruik worden om de files vermijden. Zo kunnen de landbouwers nog door om tot aan hun velden te geraken en houden we bovendien het sluipverkeer uit de woonbuurten”, aldus schepen van Landbouw Greet Geypen.

De paaltjes en de betonblokken die de Willibrordusweg in het midden afsluiten voor auto’s en landbouwvoertuigen, worden vervangen door een tractorsluis. De paaltjes verdwijnen. In het midden wordt er goed zichtbare betonblok ingewerkt in de betonplaat. Twee betonblokken langs de weg moeten voorkomen dat autobestuurders via de berm kunnen passeren. Zowel voetgangers als fietsers hebben te allen tijde doorgang.

Landbouwers vragende partij

De landbouwers zijn vragende partij om de huidige situatie aan te passen. “De tractorsluis is een ideale oplossing. Hierdoor is sluipverkeer onmogelijk, maar kunnen landbouwers met hun zware voertuigen nog wel passeren. Zo vermijden ze een gedeelte van de Zemsteweg en komen ze dus minder in conflict met het gewone wegverkeer. Een oplossing die eigenlijk ten goede komt van iedereen”, klinkt het bij Kurt Verbruggen, voorzitter van de Land- en tuinbouwadviesraad.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer