Ontmanteling Ouwen dok achter de rug

3J6A9191 (Medium)

De bouwkundige ingrepen aan de kelder van de Ouwen dok op het Rode Kruisplein zijn bijna volledig achter de rug. Hierdoor verplaatst de werfzone zich naar het gelijkvloers. Dit wordt vandaag tijdens een plechtig moment gevierd met het inbetonneren van een kokertje in de keldermuur, met daarin documentatie voor volgende generaties. De opening van het hotel is eind 2019 voorzien.

De voormalige ‘Stedelijke badinrichting en douane-entrepot’ werd in 2001 voor het publiek gesloten. Begin 2018, nadat de stad zelf de buitenrestauratie had voltooid om het uitzonderlijke gebouw te bewaren voor de toekomst, verkocht ze het gebouw aan de vennootschap Van der Valk Mechelen. Hun voorstel om het oude zwembad om te vormen tot een 4-sterren hotel met 120 kamers, conferentiezalen en een stadsbrasserie stemde het best overeen met de voorwaarden die de stad stelde bij verkoop.

Na een periode van vooronderzoek en werfinrichting startte CIT Blaton in maart met het ontmantelen van het gebouw aan de binnenzijde.

“Het meest ingrijpende was het weghalen van het dak boven de zwemkom. Ondertussen werden ook de funderingen en de kelders al aangepakt, werden de liftkokers toegevoegd en de trappen naar de verdieping vernieuwd. Er kan nu gestart worden met de opbouwwerken vanop de gelijkvloerse verdieping.  De zwemkom zelf blijft tijdens de werken volledig afgeschermd en zal pas later gerestaureerd worden”, weet schepen van Stadsvernieuwing en Monumentenzorg Greet Geypen.

Eind 2019 zullen de deuren van het hotel en congrescentrum openen en is Mechelen een trekpleister rijker. “Het hotel zal als trekker fungeren voor de toekomstige site en zal voor een schakel zorgen met de binnenstad. Mede door de toevoeging van een stadsbrasserie kan deze plek uitgroeien tot een nieuwe ontmoetingsplek aan het water”, aldus burgemeester Bart Somers.

Dat den ouwen dok een roemrijke geschiedenis heeft, staat buiten kijf. Een geschiedenis die begint in het oorlogsjaar 1914. Niet zonder reden wordt in dat jaar concreet werk gemaakt van de bouwplannen. De vrees bestaat immers dat heel wat werkkrachten naar Duitsland zullen gestuurd worden. Het grootse bouwproject in Mechelen zal veel mensen kunnen redden van de gedwongen arbeid in de Duitse oorlogsindustrie.

Het historisch gebouw wordt een hotel met 120 kamers. Die komen op de eerste en tweede verdieping. De benedenverdieping blijft toegankelijk voor het publiek en zal naast een stadsbrasserie aan de zijde van het Keerdok, ook conferentiezalen omvatten.

“Het stadsbestuur heeft er bij de nieuwe eigenaar op aangedrongen om een publieke ruimte te voorzien, zodat Mechelaars ook te allen tijde toegang hebben” aldus Greet Geypen.

Het badencomplex is in de periode tussen 1915 tot 1924 opgetrokken naar een ontwerp van August Van Haesendonck. Het is tegelijk groots en van een bijzonder fijne detaillering. Het gebouw moest aanvankelijk een van Europa’s grootste zwembadcomplexen worden, maar heeft daarnaast ook gediend als publieke baden, douanedepot en stapelplaats. Recenter bood het onderdak aan verschillende verenigingen.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer