Mechelen gaat op zoek naar nieuwe Kinderraad

42058845_10217736286945802_7241249629092708352_n

Elke twee jaar neemt de Mechelse Kinderraad een herstart en kunnen vierde- en vijfdejaars van de verschillende basisscholen zich kandidaat stellen als raadslid of Kinderburgemeester. De volgende dagen krijgen 2 300 jongens en meisjes in Mechelen een brief hierover. Enthousiastelingen kunnen zich t.e.m. 15 oktober kandidaat stellen. Op 24 oktober is het zover: dan wordt een nieuwe Kinderraad verkozen en geeft uittredend kinderburgemeester Walid El Handouz de sjerp door. 

De Kinderraad is een groep enthousiaste jongens en meisjes die bruisen van de ideeën om van Mechelen een nog betere kinderstad te maken. De adviesraad bestaat uit minimum 10 en maximum 20 jongens en meisjes uit het vierde en vijfde leerjaar die tien keer per jaar samenkomen op woensdagnamiddag van 14 tot 16u.

De kinderen worden bijgestaan door de dienst Jeugd en het echte college van burgemeester en schepenen. Zo kunnen hun (haalbare) ideeën ook echt uitgevoerd worden. Aan het roer van de Kinderraad staat de Kinderburgemeester. Hij of zij is het gezicht en de woordvoerder van de Kinderraad, die ook in zijn of haar vrije tijd bereid is om af en toe op enkele activiteiten aanwezig te zijn.

Deze avond organiseert de stad een slotreceptie in aanwezigheid van burgemeester Bart Somers en Jeugdschepen Greet Geypen. Tijdens de slotreceptie worden de kinderen bedankt voor hun inzet. Elk kind krijg het nieuwe boek van Pat Donnez en Hans Op de Beeck ‘Opa Sneeuwt’, als cadeau mee naar huis.

“De voorbije jaren groeide de Kinderraad uit tot een vaste waarde en een belangrijk participatie-instrument in Mechelen Kinderstad. Op deze manier bekomen we een constante toetsing van hun leefwereld en maken we de stad nog meer op kindermaat”, stelt jeugdschepen Greet Geypen.

Maija en Walid geven fakkel door

De afgelopen twee jaar verhuisde de sjerp van Kinderburgemeester van  Maija Mans (2016-2017) naar Walid El Handouz (2017-2018). Zij wisselden na een jaar af als respectievelijk kinderburgemeester en kindersecretaris. Zo konden ze elkaar ondersteunen en bleef de combinatie school en Kinderraad haalbaar. Ook de komende  schooljaren werkt de stad volgens die formule.

Maija en Walid blikken tevreden terug op hun tijd bij de Kinderraad. “Ik vond het een fijne periode en heb toffe mensen leren kennen en nieuwe vrienden gemaakt. Het is een leuk avontuur dat ik iedereen kan aanraden”, aldus Maija Mans.

Ook Walid El Handouz blikt tevreden terug: “Het was leuk om met andere kinderen samen te zitten en om na te denken hoe we Mechelen nog kindvriendelijker konden maken. Als nadien het idee ook werkelijkheid wordt, dan geeft dat toch een voldaan gevoel”.

Kindercharter

Bij de startvergadering van de nieuwe Kinderraad zal een Kindercharter worden opgesteld met tien actiepunten. Die actiepunten komen voort uit de ideeën van de kinderen zelf. Dit charter wordt het actieplan dat de kinderen gedurende hun werking willen vervullen.

Ook de vorige Kinderraad stelde een kindercharter op bij hun start. Twee jaar later mogen ze trots terugkijken op hun realisaties. Zo kwam er uitleg op maat van kinderen bij enkele monumenten, vonden er ontmoetingsmomenten tussen kinderen en ouderen plaats, werd er een kinderfuif georganiseerd, …

Verkiezingsdag 24 oktober

In de loop van de volgende dagen week krijgen zo’n 2.300 Mechelse jongens en meisjes uit het vierde en vijfde leerjaar een uitnodiging in de brievenbus om zich kandidaat te stellen voor de nieuwe Kinderraad. Wie zich kandidaat stelt, mag zijn of haar idee(ën) op het stadhuis komen voorstellen op de introductiedag op 24 oktober. Op deze dag kunnen de kinderen zich ook kandidaat stellen als Kinderburgemeester.

De jury, bestaande uit leden van de Jeugdraad, leden van de uittredende Kinderraad en enkele stadsmedewerkers, stelt dan de nieuwe Kinderraad samen en benoemt een nieuwe Kinderburgemeester en Kindersecretaris.

Kinderen kunnen zich kandidaat stellen t.e.m. 15 oktober, door de antwoordstrook van de brief terug op te sturen met de post, of te mailen naar kinderraad@mechelen.be.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer