Stedelijke Prijs Bouwkundig Erfgoed 2018

Tijdelijk1magweg

Met de Stedelijke Prijs Bouwkundig Erfgoed beloont de stad Mechelen elke twee jaar de meest voorbeeldige privéprojecten rond bouwkundig erfgoed. In totaal streden 29 projecten om de prijzen die werden uitgereikt door de vakjury en het publiek. Vandaag worden de winnaars bekendgemaakt.

Het Mechelse stadsbestuur lauwert al sinds 1984 de inzet van haar inwoners voor het rijke bouwkundig patrimonium in de stad via de Stedelijke Prijs Stadsverfraaiing. In 2016 werd deze wedstrijd in een nieuw kleedje gestoken en omgedoopt tot de tweejaarlijkse Stedelijke Prijs Bouwkundig Erfgoed. Het bouwkundig erfgoed – zowel beschermd als niet-beschermd – kwam daarbij centraal te staan.

“Met dit initiatief willen wij onze waardering tonen voor de grote bijdrage die particulieren leveren aan de instandhouding en de restauratie van ons bouwkundig erfgoed. Erfgoed weer opwaarderen is een daad van verbinding tussen het verleden, heden en de toekomst”, aldus schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

18 panden strijden om een geldprijs

De vakjury, samengesteld uit de Stedelijke Commissie voor Monumentenzorg, beoordeelde in totaal 29 realisaties van de voorbije twee jaar. Deze kandidaturen werden ingezonden door de bouwheer of de ontwerper, of werden voorgedragen door de vakjury.

Om de zin naar initiatief bij de Mechelaars te belonen, worden in de categorie ‘niet-beschermde panden’ geldprijzen uitgereikt. Omwille van de premiemogelijkheden strijden de kandidaten in de categorie ‘beschermde panden’ om een eervolle vermelding.

* Categorie niet-beschermde panden

In totaal kwamen 18 gebouwen die niet als monument beschermd zijn, in aanmerking voor een geldprijs. Grote winnaars werden de eigenaars van het modernistisch burgerhuis aan de Van Benedenlaan 42.

De plannen voor de verbouwing van het pand werden getekend door eigenaar Peter Verlinden. Uitgangspunt was een zo groot mogelijk respect voor het originele ontwerp in combinatie met nieuwe elementen, die opgevat zijn als hedendaagse vertalingen van het oorspronkelijke concept. Het uitzicht van de woning, de kamerindeling en de inrichting bleven zo veel mogelijk behouden, tot in de kleinste bijzonderheden. Zo werden waar mogelijk zelfs de oorspronkelijke Amerikaanse drukschakelaars uit 1938 weer in gebruik genomen. Met hun realisatie winnen de eigenaars een cheque van € 1750.

“Een prima voorbeeld dat historische elementen hand in hand kunnen gaan met hedendaagse toevoegingen en elkaar zelfs versterken”, aldus Greet Geypen.

De tweede plaats, met een geldprijs van € 1500, gaat naar de restauratie van de belle-epoque wintertuin in de Borchstraat 21. Het gedetailleerde lijstwerk van de glas-in-loodkoepel werd hersteld en werd samen met de wanden opnieuw geschilderd. “Deze restauratie illustreert op een mooie manier waarom er bij de invoering van de Stedelijke Prijs Bouwkundig Erfgoed werd gekozen om ook waardevolle interieurs te laten meedingen”, aldus de schepen van Monumentenzorg.

De derde plaats, met een geldprijs van € 750, gaat naar het kapsalon met woongelegenheid in de Sint-Katelijnestraat 60; een samenwerking tussen Objekt Architecten en Contekst-Edith Macken. Het kapsalon op het gelijkvloers werd op een hedendaagse, uitgepuurde manier heringericht met natuurlijke materialen, waardoor de historische elementen als de eiken moerbalken meer tot hun recht komen. De renovatie van de halsgevel, die onder andere een nieuwe pui kreeg, is een duidelijke verrijking van het straatbeeld.

* Categorie beschermde monumenten

In de categorie ‘beschermde monumenten’ beoordeelde de vakjury in totaal 11 kandidaten die kans maakten op een eervolle vermelding.

In deze categorie werd de hoofdvogel afgeschoten door de herbestemming van het historische huis de Blauwe Duif aan de Nauwstraat 6 tot café De Wei. De omvorming tot opslagplaats voor een vishandel in de tweede helft van de 20ste eeuw had de structuur van dit gebouw zowel binnen als buiten sterk aangetast. De herbestemming tot café De Wei door Bogaerts Architectuur & Interieur herstelde de verhoudingen van zowel de voorgevel uit 1769 als van het interieur.

De laat-20ste-eeuwse ophoging onder plat dak aan de straat werd afgebroken en vervangen door een nieuw plat dak, dat aansluit op de oorspronkelijke hoogte van de voorgevel. Op de verdieping werd – in overeenstemming met de 18de-eeuwse architectuur – een vlakke, wit geschilderde bepleistering aangebracht. De vrijgemaakte vensteropeningen op de etage werden voorzien van nieuw, wit geschilderd houten schrijnwerk naar 18de-eeuws model. Een nieuwe houten kroonlijst naar historisch model bezegelde de restauratie van de voorgevel.

De tweede plaats gaat naar de grondige restauratie van de particuliere woning in de Caputsteenstraat 73. Zowel de gevels als de interieurs van dit pand, dat zowel 18de-eeuwse als 19de-eeuwse delen omvat, werden door de jaren in hun (neo)classicistische glorie hersteld.

Publieksprijs

Van 9 juli  tot en met 9 september had ook het publiek de kans om te stemmen op zijn of haar favoriete project. Alle 29 kandidaten, zowel de beschermde als de niet-beschermde, kwamen daarbij in aanmerking. Voor het eerst gebeurde deze stemming volledig digitaal via de website van de stad Mechelen. In totaal werden niet minder dan 1533 online stemformulieren ingediend.

De restauratie van de particuliere woning in de Caputsteenstraat 73 door Architecten Beeck & Hermans kreeg niet minder dan 363 stemmen achter zich en kroont zich daarmee tot de winnaar van de Publieksprijs. De eigenaars ontvangen hiervoor € 750.

Deze indrukwekkende restauratie slaagde erin het huis in haar (neo)classicistische glorie te herstellen. De gevels van het woonhuis en de dienstvleugel werden opnieuw bepleisterd en het schrijnwerk kreeg een nieuw laagje witte verf. De remise kreeg een nieuwe dakbedekking en de gecementeerde plint werd gereinigd. Het waardevolle interieur werd heringericht, waarbij de authentieke elementen als stucplafonds, parketvloeren en binnenschrijnwerk werden gerestaureerd.

Van Benedenlaan 42

Eerste prijs van de vakjury in de categorie ‘niet-beschermd bouwkundig erfgoed’

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer