Stad knapt in Walem het monument voor de gesneuvelden op

IMG_4489 (Medium)

Deze maand restaureerde de stad het monument voor de gesneuvelden, dat zich voor de kerk in de Koning Albertstraat bevindt. De werken zijn recent afgelopen, net op tijd voor de herdenkingsplechtigheid voor de overledenen van ’14 – ’18 in Walem. De kostprijs voor de restauratie bedraagt € 5 203.

De leerlingen van de basisschool ‘De Zonnebergen’ in Walem, herdenken jaarlijks de gesneuvelden van WO I. Dit past in het kader van hun educatieve programma rond de wereldoorlogen.

Het monument voor de gesneuvelden was sterk vervuild en geërodeerd, waardoor een onderhoudsbeurt zich opdrong. Het monument uit 1926 zou gefinancierd zijn door de toenmalige bevolking van Walem. De Heemkundige Kring ‘Dr. Croquet’ van Walem, richtte zich tot de stad met de vraag of het mogelijk was om het te restaureren. Met positief gevolg, want het Mechels stadsbestuur besloot om op de vraag in te gaan.

“Tot kort waren door erosie, de achternamen van de zes gesneuvelden niet meer goed leesbaar. Onderaan het monument werd daarom in 2006 een plexiplaat met de tekst van het monument aangebracht. Door de restauratie zijn de namen opnieuw goed leesbaar en werd de plexiplaat verwijderd”, aldus schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

De werkzaamheden bestonden uit het reinigen en vlakschuren van het monument en het uitkappen van de namen. De restauratie was ook de gelegenheid om drie extra namen toe te voegen aan het monument. Dit op vraag van de Heemkundige Kring “Het betreft namen van de soldaten die in Walem geboren waren, en alle drie inwoners van Mechelen. Maar omdat ze echter geboren en getogen in Walem waren, horen ze ook hier herdacht te worden”, klinkt het bij Tom van Buggenhout, secretaris van de Heemkundige Kring Dr. Croquet Walem.

“We hebben de afgelopen jaren veel monumenten in Mechelen gerestaureerd. De grootste monumenten springen uiteraard het meest in het oog. Maar ook de restauratie van kleinere monumenten zoals dit oorlogsmonument, verdienen onze aandacht”, besluit schepen Greet Geypen.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer