Eerste fase Tinelpark feestelijk geopend

DSC_0006 (Medium)

2018 is een feestjaar voor de Tinelsite, een volledig nieuw stadsdeel in het noorden van de binnenstad. Eind juni opende het eerste deel van de parking. De afgelopen 3 weekends gingen ook de deuren van het Predikherenklooster al tijdelijk open. Vandaag is er weer reden tot feesten, want het eerste deel van het Tinelpark is klaar.Sinds november 2016 heeft de tijd niet stil gestaan. Na de laatste rondleidingen in de oude politiegebouwen, werden de afbraakwerken op de site opgestart. Met de nodige precisie, omdat sommige gebouwen en zelfs de gevel van de rijkswachtkazerne aan de Tinellaan volledig bewaard moesten blijven. Enkele maanden later gingen de werken aan de grote ondergrondse parking van start. Vanaf december 2017 startte ook de bouw van Poirot en later Maigret en Adjudant.

“Het wordt een plek waar wonen, cultuur en vrije tijd gecombineerd worden. Waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Deze plek wordt zonder twijfel een van de boeiendste locaties van onze stad. Ik ben ervan overtuigd dat we de leef- en woonkwaliteit en ook de aantrekkelijkheid van onze stad daarmee een flinke boost geven en dat we op dit elan moeten verder gaan”, aldus burgemeester Bart Somers.

Tussen de Van Busleydenstraat en de Goswin de Stassartstraat komt het Tinelpark. Vandaag vindt de opening plaats van het eerste deel van het Tinelpark, de zone tussen Kazerne Dossin en Het Predikheren. Het was en is een hele puzzel voor de aannemer om de werken aan de verschillende bouwdelen simultaan en zonder onderlinge hinder te laten verlopen. Maar voorlopig is die missie geslaagd.

“Het park biedt verschillende rustplekken. Met onder meer de langste zitbank van Mechelen, waarvan het eerste deel nu al af is. De waterpartij naast het klooster is natuurlijk een knipoog naar ons vlietenplan dat parallel met het parkenplan ook blijft lopen. In de volgende fase worden ook nog twee kleine spellandschappen aangelegd. Dat doen we in alle parken en tuinen. We zijn een kinderstad. Waar het kan, willen we dan ook spelelementen aanbrengen”, aldus schepen van Stadsvernieuwing Greet Geypen.

We hebben de voorbije jaren een hele resem nieuwe parken en tuinen aangelegd. Ik verwijs o.a. naar het park in de Kalverenstraat, Sint-Mettetuin, Rik Wouterstuin, Caputsteenpark, Hovenierspark,… Bestaande parken zoals o.a. het Tivolipark hebben we versterkt.  Daarnaast werden er ook een aantal nieuwe speelbossen ingericht. Meer dan ooit hechten we dus belang aan het inrichten van groene longen als ontpitte rustpunten in de stad. Onze ambitie is alvast om ook de komende jaren het parken en tuinenplan verder te zetten”.

Het Tinelpark moet de noordelijke tegenhanger van de Kruidtuin worden. De klemtoon ligt op de open ruimte, terwijl de doorgaande fiets- en voetgangersroutes de lengte van het park benadrukken. Het park is de klok rond open en bereikbaar via verschillende invalswegen. In noord-zuidrichting leiden de Goswin de Stassartstraat, de Kattenbleekstraat en de Van Busleydenstraat ernaar. In oost-westrichting kom je vanuit de Nokerstraat in het park terecht.

In 2019 en 2020 worden de volgende delen van het park aangelegd, inclusief de Van Busleydenstraat. De aanleg wordt immers afgestemd op de bouw van de woningen op de Tinelsite. Tegen het najaar van 2020 is het park volledig klaar.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer