Een nieuwe toekomst voor het Hof van Cortenbach

20180720_153209 (Small)

Nu de restauratie van het Hof van Cortenbach achter de rug is, wil de stad Mechelen het een nieuwe bestemming geven. Daarvoor lanceerde het eind 2017 een oproep. Uiteindelijk dienden twee kandidaten een voorstel in. Inmiddels heeft het stadsbestuur de knoop doorgehakt en weten we wie het voormalig stadspaleis een nieuwe invulling gaat geven.

De restauratie van gevels en daken van het Hof van Cortenbach werden eerder dit jaar afgerond. De zware schoringen zijn verdwenen, de ingestorte of onstabiele muren werden hermetst en het gevelmetselwerk grondig hersteld. Verder werden de natuurstenen kruisramen gemonteerd en het nieuwe spitse dak werd op de originele manier terug opgebouwd.

Sinds de afbraak van de panden op de hoek van de Onze-Lieve-Vrouwestraat en het Cortenbachstraatje, staat het gerestaureerde Hof zichtbaar te pronken op de site.

“Het is een prachtig stuk stadsvernieuwing, waarmee Mechelen een deel van zijn historisch patrimonium in ere herstelt en integreert in een hedendaags geheel met nieuwe functies”, aldus schepen van Monumentenzorg en Stadsvernieuwing, Greet Geypen.

Publiek toegankelijk

Ondertussen werd ook achter de schermen hard gewerkt om het monument een gepaste herbestemming te geven. De stad verwacht op deze strategische plek een hoogwaardige invulling die ook open staat voor Mechelaars en bezoekers van de stad.

“Bij de herbestemming is er ook maximaal rekening gehouden om zoveel als mogelijk publiek toegankelijke ruimtes te creëren zoals o.a. een horecafunctie. De Mechelaar krijgt er een gezellig plekje op een toplocatie in de binnenstad bij”, zegt Greet Geypen.

Twee kandidaten

De Dijlestad lanceerde eind 2017 een marktbevraging. Er werden toen geen voorstellen ingediend binnen de vooropgestelde termijn. Na een nieuwe bekendmaking dienden in juni 2018 twee geïnteresseerde kandidaten een voorstel voor herbestemming in.

De beoordelingscommissie heeft beide voorstellen grondig doorgenomen aan de hand van een aantal criteria zoals o.a. het financieel plan en de kwaliteit en haalbaarheid van het herbestemmingsconcept. Op basis van verdere onderhandelingen met beide kandidaten en de beoordeling van de verbeterde voorstellen heeft het college de GCV Langenbach als begunstigde kandidaat aangeduid. Voor de verkoop van het Hof van Cortenbach ontvangt de stad de som van
€ 450 000.

Nieuw aantrekkingspunt

Onder het motto ‘wonen, werken en genieten’ wordt een nieuw aantrekkingspunt in de binnenstad gecreëerd. Met een horecagelegenheid op de gelijkvloerse verdieping kunnen de deuren naar het binnengebied worden opengezwaaid. Op de verdiepingen erboven zullen kantoorruimtes en drie studentenstudio’s voor de nodige dynamiek zorgen.

Start werken in 2019

De GCV Langenbach is een samenwerkingsverband tussen Hilde De Meyts en Hendrik Deckers, de uitbaters van het pand Hotel van der Gracht, dat 3 jaar geleden verbouwd werd en een nieuwe bestemming kreeg, en Luc Hendrikx, CEO van het bedrijf CIONET, een internationaal platform voor digitale leiders. Samen met architectenbureau Beeck & Hermans en interieurarchitect Veerle Van Eycken gaan ze nu volop aan de slag om de werken in de zomer van 2019 te kunnen aanvatten.

“Wij gaan met veel plezier en passie aan de slag om ook van het prachtige Hof van Cortenbach een nieuw referentiepunt in de stad Mechelen te maken en een nieuwe bloeiperiode te realiseren voor dit pand”, zegt Hendrik Deckers.

Nu de herbestemming voor het Hof bekend is, kan de stad samen met het studiebureau D+A Consult het ontwerp voor het binnengebied verder op maat uitwerken.

Ondertussen bouwt Dockx Projectbouw verder aan het woonproject langs de Onze-Lieve-Vrouwestraat.

“Als alles volgens plan verloopt kan het Hof van Cortenbach midden 2020 zijn deuren openen op de vernieuwde Cortenbachsite”, besluit Greet Geypen.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer