Sint-Pieter en Paulkerk zal binnenkort ook fungeren als concertruimte

IMG_0084 (Large)

Recent keurde het Mechelse schepencollege de overeenkomst tussen de stad en de kerkfabriek Sint-Pieter goed, voor het gebruiksrecht van de Sint-Pieter en Paulkerk als concertruimte. Om de gerestaureerde kerk intensiever als concertkerk te kunnen gebruiken, dient de akoestiek te worden verbeterd. Vanaf februari worden deze werken opgestart. In de toekomst voorziet de stad nog enkele restauratieve ingrepen aan het interieur.

In 2015 werd de restauratie van de binnenschil van de Sint-Pieter en Paulkerk aan de Veemarkt afgerond. Daarmee is echter het einde van de restauratie van het kerkinterieur nog niet voltooid. Ook de volgende jaren investeert de stad in de aankleding van het interieur van de barokkerk.

“De plaatsing van de nieuwe kerkstoelen is reeds gebeurd. Het volgende dossier dat op de agenda staat is de optimalisatie van de akoestiek, dit in functie van het multifunctioneel gebruik. Deze werken gaan in februari van start en zullen omstreeks maart klaar zijn. Naar de toekomst toe willen we het uitzonderlijk kerkinterieur met nog enkele restauratieve ingrepen, volledig tot zijn recht laten komen”, aldus schepen van Monumentenzorg, Greet Geypen.

Door de kerk open te stellen voor niet-liturgische activiteiten en de ingrepen om de akoestiek te verbeteren, beschikt Mechelen binnen enkele maanden over een extra concertruimte met een capaciteit voor 300 personen en dit alles in een uniek, historisch kader. Op deze manier gaan monumentenzorg en cultuur hand in hand samen en bieden we de bezoekers het beste van twee werelden.

Om het geluid in de kerk te verbeteren, worden er absorberende rolgordijnen aangebracht. Het dossier voor de optimalisatie van de akoestiek werd gegund aan No-Noise by Form+. De kostprijs bedraagt zo’n € 150 000.  In totaal worden er rolgordijnen voorzien voor 26 ramen en voor de loges op de verdieping aan weerszijden van het koor.

Gebruiksovereenkomst goedgekeurd

Naast de eredienst wil het stadsbestuur van Mechelen de kerk ook gebruiken voor concerten, om zo meer synergie te creëren met de aanpalende stadsschouwburg. Recent keurde het schepencollege de gebruiksovereenkomst tussen de stad en de kerkfabriek Sint-Pieter goed.

Mogelijke activiteiten die in de kerk kunnen doorgaan zijn onder meer evenementen met klassieke muziek of concerten. Wat niet mogelijk is, zijn o.a. commerciële activiteiten vanuit winstgevend oogpunt, activiteiten die voor geluidsoverlast zorgen of fuiven.

De kerkfabriek zal de ruimte verhuren aan een marktconforme prijs die vastgelegd werd op € 350 per activiteit. In ruil voor de publieke investering staat de kerk vijf dagen per jaar ter beschikking van de stad, voor het organiseren van activiteiten. “We hebben een fijne samenwerking met de Stad Mechelen”, zegt Paul Vander Poorten van de kerkfabriek. “Door deze investering zal een ruimer publiek kennismaken met onze prachtige kerk.”

Nog twee dossiers wachten op erfgoedpremie

Afgelopen vrijdag keurde het schepencollege het bestek goed voor de restauratie van het houten kerkmeubilair en de sacristie. Het dossier van het houten kerkmeubilair en de sacristie omvat o.a. de restauratie van 14 biechtstoelen met bijhorende wandbetimmeringen; de preekstoel; de twee zijaltaren, de communiebank; het interieur van de sacristie, … De uitvoeringstermijn bedraagt 10 maanden.

Ook de restauratie van de schilderijenreeks ‘Het leven en de wonderen van Franciscus Xaverius’ staat nog op de agenda.

Een timing van beide dossiers kan momenteel nog niet gegeven worden. De werken zullen worden aanbesteed nadat de erfgoedpremie is toegekend door de Vlaamse overheid.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer