Nieuw binnenplein Hof van Cortenbach wordt rustig plekje in de binnenstad

20190221_3D-beeld_Cortenbach site (Medium)

Het ontwerp van het nieuwe binnenplein aan het Hof van Cortenbach is klaar. Het binnenhof kent drie ingangen en krijgt een groene invulling.
De werken worden geraamd op zo’n € 320 000 en zullen in twee fases uitgevoerd worden, te beginnen volgend voorjaar. In 2021 is Mechelen een aangenaam binnenplein in het stadscentrum rijker.

Het Hof van Cortenbach was lang een doorn in het oog van het Mechelse stadsbestuur. Het vervallen pand ontsierde verschillende jaren de omgeving, tot de stad het monument opkocht en restaureerde. Nu de restauratie van het voormalig stadspaleis achter de rug is en een nieuwe invulling gevonden werd, komt er ook schot in de ontwikkeling van het nieuwe binnenplein. Het ontwerp van D+A consult – het studiebureau dat aangesteld werd voor de opmaak van het ontwerp en de coördinatie – is inmiddels klaar.

Het nieuwe binnengebied heeft verschillende functies zoals verblijfsruimte en ruimte voor terrassen. “Daarnaast wordt het ook een gemakkelijke doorgang voor voetgangers en fietsers. Het wordt ingericht als een hof. Enerzijds verwijzend naar het Hof van Cortenbach. Anderzijds naar een omheinde plek waar bloemen, kruiden, struiken of bomen kunnen groeien. Het wordt een mooi stukje eigentijds Mechelen, met eeuwenoude roots”, zegt schepen van Stadsvernieuwing, Greet Geypen.

Aandacht voor groen

Het nieuwe plein zal permanent bereikbaar zijn via de Onze-Lieve-Vrouwestraat, de Ziekeliedenstraat en via de poort op de Korenmarkt. Een variatie van beplanting met gevelgroen, grassen en vaste planten, moet kleur geven aan het plein. Er worden ook hoogstammige bomen geplaatst. In de beplanting wordt een zitbank verwerkt om even tot rust te komen. Verder zal er gebruik gemaakt worden van mozaïekkeien, die goed zullen aansluiten bij het openbaar domein van de binnenstad. Met dit nieuw binnenplein zetten we de versterking van ons groen stadsweefsel verder.

Heraanleg binnenplein in twee fases

Omstreeks augustus wordt de aannemer aangesteld. In het voorjaar van 2020 worden de werken opgestart. We hopen het Hof van Cortenbach te kunnen openen in de zomer van 2020. De tweede fase van de werken aan het binnengebied zullen eind 2020 van start gaan. Het kostenplaatje wordt voorlopig geraamd op € 317 815.

“Dit was gezien de situatie geen eenvoudig dossier. Er zijn plaatsen in de stad die moeilijk te ontwikkelen zijn. Toch nemen we graag de handschoen op om van zulke stadskankers, mooie stadsvernieuwingsprojecten te maken. Het nieuwe plein wordt ongetwijfeld een meerwaarde voor de buurt. Maar tegelijkertijd wordt het een aantrekkingspool voor bezoekers en passanten. Dit komt ook de horeca en het lokaal handelsapparaat ten goede”, zegt Greet Geypen.

Residentie Cortenbach

Een aantal leegstaande panden van de Onze-Lieve-Vrouwestraat en enkele achterliggende magazijnen maken plaats voor nieuwe appartementen en handelszaken. Eind 2017 werden de panden in de Onze-Lieve-Vrouwestraat gesloopt. Inmiddels draaien de bouwwerken op volle toeren. De eerste bewoners kunnen eind 2020 hun intrek nemen in residentie Cortenbach.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer