Stad en Woonpunt zoeken oplossing voor de twee grote woonblokken van het Oud Oefenplein

IMG_0915 (Medium)

Momenteel wordt het Oud Oefenplein ontsierd door twee grote woonblokken. Aangezien een grote renovatiegolf zich opdringt voor beide woonblokken, rijst de vraag om deze af te breken en te streven naar een mix met verschillende woonvormen.

Het was Elisabet Okmen die tijdens de afgelopen gemeenteraad het onderwerp op de agenda zette. “De twee woonblokken aan het Oud Oefenplein, zijn een storende factor in de omgeving. Zeker gezien de grondige renovaties die Woonpunt al uitgevoerd heeft aan de woningen van het Oud Oefenplein en ook door de heraanleg van het openbaar domein, vallen de gebouwen helemaal uit de toon”, klinkt het bij het gemeenteraadslid van Open Vld.

De wooneenheden van de twee woonblokken zijn momenteel allemaal bewoond. Het woonblok van de Spechtstraat bestaat uit 56 appartementen, het woonblok van de Lijsterstraat herbergt 112 appartementen, evenals een dokterspraktijk, het kantoor van Kleine Landeigendommen en het archief van Woonpunt. De bewoners – sociale huurders van Woonpunt – dienen dan opnieuw ondergebracht te worden. Woonpunt Mechelen nam vorig jaar contact op met de stad, met het voorstel tot vernieuwingsbouw.

Sociale mix

“We begrijpen de vraag van Woonpunt. Maar met het oog op de globale wijk, lijkt het ons beter om een sociale mix op het Oud Oefenplein te creëren. Dit kan eventueel door een aanbod van bescheiden woningen, of door te experimenteren met nieuwe woonvormen. De huidige woonblokken zijn gedateerd en sluiten niet aan met onze moderne visie op wonen en sociaal wonen. We zullen dit in overleg met Woonpunt  bekijken”, aldus schepen van Wonen, Greet Geypen.

Ook de voorzitter van Woonpunt is voorstander om de grote blokken te vervangen. “Deze blokken voelen heel ‘getto’ aan en dat is net het gevoel dat wij willen vermijden. Zulke woontorens hebben immers een sociale impact. In het project van de Mahatma Gandhiwijk werken we zelfs met verschillende architecten per perceel, zodat het niet langer duidelijk één grote sociale woonwijk is, want daarover bestaat nog steeds een stigma”, zegt Arthur Orlians.

Woonpunt Mechelen streeft er steeds naar om het bestaande woonaanbod te behouden. Dat is nu ook het geval. De stad zal op korte termijn contact opnemen met Woonpunt om te bekijken wat de mogelijkheden zijn, zeker met het oog op het herhuisvesten van de bestaande bewoners.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer