Ouwen dok bereikt hoogste punt

IMG_4202 (Medium)

Recent werd het hoogste bouwpunt van het hotel Van der Valk Mechelen aan het Rode Kruisplein bereikt. Naar aloude traditie wordt er een meitak naar het hoogste punt gehesen om deze mijlpaal te vieren. Nog feestelijker wordt het op 18 november 2019, want dan is de opening van het nieuwe hotel voorzien.

Alle Mechelaars kennen den Ouwen dok als een rijkelijk gebouw aan het Rode Kruisplein met een achterliggende geschiedenis uit de Eerste Wereldoorlog. Het mooie pand van het voormalig stedelijke zwembad daterend uit 1924, werd in 1997 erkend als historisch monument. Het pand vestigde een zwembad, douches en publieke baden evenals een douanepost.

Momenteel wordt het door aannemer CIT Blaton volledig omgetoverd tot een luxueus 4-sterrenhotel. De Nederlandse hotelketen Van der Valk zal op 18 november de deuren openen. Vandaag was een afvaardiging van het Mechelse schepencollege aanwezig om er de meiboomplanting bij te wonen.

“Onze stad heeft de laatste jaren meer vorm gekregen. Onder meer door verschillende stadsvernieuwings- en restauratieprojecten, die onze stad naar een hoger niveau getild hebben. Dat trekt naast nieuwe inwoners, ook meer toeristen aan. Het belang van een nieuw hotel mag niet onderschat worden. Het feit dat dit hotel gelokaliseerd is in een prachtig monumentaal gebouw, zal de aantrekkingskracht van Mechelen alleen maar vergroten”, klinkt het bij burgemeester Bart Somers.

“Vanaf november krijgt Mechelen een nieuwe fonkelende parel aan haar troon. Maar er ligt nog veel werk op de plank met de verhuis van de baanwinkels naar de lus en de ontwikkeling van de Keerdoksite. Deze site heeft alles in zich om de toekomstige hotspot van de stad te worden”, aldus schepen van Stadsvernieuwing, Greet Geypen.

Momenteel is de site één grote werf. De zwemkom zelf blijft tijdens de werken volledig afgeschermd en zal pas later gerestaureerd worden. Met steun van de Vlaamse overheid liet de stad eerder al voor zo’n 2,9 miljoen euro de buitengevels restaureren van het 100 jaar oude gebouw.

Het hotel zal uitgerust worden met 124 luxekamers waaronder 5 prachtige suites, een fitness, culinair restaurant, gezellige bar met een sfeervol zuiderterras aan de Dijle en maar liefst 6 zalen waarvan de grootste over 550 vierkante meter zal beschikken voor vergaderingen en evenementen.

In het midden van het hotel komt een mooie binnenplaats met vijver in het voormalige zwembad, om volledig tot rust te komen. “De karakteristieke historische kenmerken van het voormalig zwembad zullen zoveel mogelijk in stand worden gehouden. We moeten durven vernieuwen, maar met respect voor het verleden. De nieuwe invulling van den Ouwen dok, geeft een toekomst aan onze geschiedenis”, zegt Koen Anciaux, schepen van Monumentenzorg.

Roy Wohrmann – 4e generatie Van der Valk – volgt de verbouwing op de voet, hij zal hier de leidinggevende zijn. “Mechelen is er de laatste jaren op vooruitgegaan. Het is leuk dat wij hier letterlijk ons steentje aan kunnen bijdragen. Wij kijken er alvast naar uit om toeristen en Mechelaars te mogen verwelkomen in het nieuwe luxueuze hotel van Mechelen”, klinkt het.

De voormalige ‘Stedelijke badinrichting en douane-entrepot’ werd in 2001 voor het publiek gesloten. Begin 2018, nadat de stad zelf de buitenrestauratie had voltooid om het uitzonderlijke gebouw te bewaren voor de toekomst, verkocht ze het gebouw aan de vennootschap Van der Valk Mechelen. Hun voorstel om het oude zwembad om te vormen tot een 4-sterren hotel met 124 kamers, conferentiezalen en een stadsbrasserie stemde het best overeen met de voorwaarden die de stad stelde bij verkoop.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer