Mensen met een beperking rapen zwerfvuil op Ragheno-site

IMG_4416 (Medium)

Nu zondag organiseert Mechelen een historische wandeling op de site van Ragheno. Vandaag volgden een aantal mensen met een verstandelijke beperking dezelfde route, om vrijwillig het zwerfvuil op te ruimen. Dit is geen eenmalige actie. Ook in de toekomst stellen ze zich vrijwillig ter beschikking om in Mechelen op regelmatige basis zwerfvuil op te ruimen.

Vandaag is er veel activiteit op de site Ragheno. 18 mensen met een verstandelijke beperking van Ons Tehuis Brabant zijn vol enthousiasme op zoek naar zwerfvuil om het nadien in vuilniszakken te deponeren. Deelnemers aan de historische wandeling mogen zich verwachten aan een opgeruimd parcours.

Ons Tehuis Brabant was op zoek naar zinvol maatschappelijk werk voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarom namen zij contact op met het Mechelse stadsbestuur, met de vraag of de stad interesse had om mensen met een verstandelijke beperking, op vrijwillige en regelmatige basis, zwerfvuil te laten opruimen.

“Uiteraard vinden wij dit een mooi initiatief en nemen we dit aanbod dankbaar aan. Aangezien zondag de historische wandeling op de site van Ragheno plaatsvindt, leek het ons een leuk idee om de opruimactie aan dit evenement te koppelen. Zo ligt de route die zondag gevolgd wordt er proper bij.  Hopelijk geeft dit ook Mechelaars zin om een opruimactie te doen in hun buurt en stimuleert het mensen om afval niet zomaar weg te gooien” klinkt het bij schepen van Stadsvernieuwing, Greet Geypen.

Ook Rudolf Luytens, begeleider bij Ons Tehuis Brabant en bovendien Mechelaar, is tevreden met de opruimactie. “Wij hebben tot ieders tevredenheid al eerder zwerfvuil opgeruimd in o.a. Kampenhout en Zemst. Aangezien ik in Mechelen woon en van mijn stad hou, leek het een logische stap om dit ook in Mechelen te organiseren. Bovendien hebben veel van onze mensen een link met Mechelen: of hun ouders wonen of woonden in Mechelen. Onze mensen zijn in ieder geval heel gemotiveerd om buiten te zijn en dit te doen. De aanmoedigingen die ze van passanten krijgen, doet hen zichtbaar deugd”, klinkt het.

De vrijwillige opruimactie blijft niet tot vandaag beperkt. Ook in de toekomst zullen de mensen van Ons Tehuis Brabant Mechelen nog onder handen nemen.

“De mensen van Ons Tehuis Brabant zullen twee halve dagen per week in Mechelen het zwerfvuil opruimen. Ze zullen er mee voor zorgen dat onze parken, pleintjes en straten proper blijven en op die manier zelfs bijdragen aan de sociale controle. Als mensen zien dat er ergens opgeruimd wordt, zullen ze zelf minder snel geneigd zijn om hun afval achter te laten. De stad voorziet vuilniszakken voor de groep. Initiatieven zoals dit maken Mechelen nog mooier”, aldus schepen van Openbare Werken Patrick Princen.

De historische wandeling van zondag mag op veel interesse rekenen. De voorziene gidsbeurten waren snel volzet, waardoor de stad twee nieuwe wandelingen aan het programma heeft toegevoegd. De inschrijvingen zijn inmiddels afgelopen.

Wie meer informatie wenst over de site Ragheno, kan zondag vrijblijvend terecht in
de cafetaria van de sporthal Iham (Bautersemstraat 57).  Wie interesse heeft in de digitale nieuwsbrief kan zich inschrijven via www.mechelen.be/ragheno.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer