Mechelen huurt nieuwe kerstverlichting

Kerst1

De stad Mechelen is gestart met het ophangen van de kerstverlichting. De Dijlestad doet daarvoor beroep op het bedrijf Blachère Illumination.
De komende dagen zal het bedrijf in totaal maar liefst 362.465 lichtpuntjes ophangen. Nieuw dit jaar is dat het stadhuis op verschillende momenten van verlichtingspatroon zal verschillen. Ook de zaterdagse markt mag voor het eerst rekenen op de nodige kerstdecoratie.

Het is reeds vroeg om te communiceren, maar de uitrol vraagt nu eenmaal voorbereidend werk. Tijdens de winterperiode wordt het centrum van de stad Mechelen steeds op een originele en sfeervolle manier versierd. Dat is dit jaar niet anders. De komende vijf jaar doet de stad beroep op de firma Blachère Illumination om de opbouw en afbraak van de kerstverlichting in goede banen te leiden.

De kerstverlichting wordt voorzien in de winkelstraten van de binnenstad, op pleinen en hotspots in de binnenstad, op de kerstmarkt en op de hotspots in de deelgemeenten. In de deelgemeenten zal telkens een opvallende plaats gedecoreerd worden. Meestal is dit het bestaand oud gemeentehuis.

“Het wordt een warm traditioneel concept met een moderne knipoog. Elk jaar worden er een aantal zaken aangepast om nooit een déjà-vu effect te hebben. Daarnaast worden sommige winkelstraten en pleinen voorzien van een extra eyecatcher. Het winterse decor moet alle doelgroepen kunnen bekoren: bewoners en toeristen, maar ook de winkeliers en marktkramers”, aldus Greet Geypen, schepen van Economie.

Recycleerbaar en milieuvriendelijk

In totaal worden er 362.465 ledlichtjes opgehangen. Alle materialen en decoraties beschikken over zuinige ledverlichting. Op de kerstmarkt wordt er geen gebruik meer gemaakt van plastic decoratie, maar van echte groendecoraties. Zo krijgt de kerstmarkt een nog meer natuurlijk gevoel. De decoratie wordt gemaakt van afvaltakjes van gekapte kerstbomen. Hiertussen worden ledlampjes gebonden. Na afloop van de kerstmarkt worden deze takjes gerecycleerd, door ze te hakselen.

De kerstbomen worden geleverd met een eco-certificaat: per lopende meter gekapte bomen, worden er 10 nieuwe stuks aangeplant. Voor de bestelling van de stad Mechelen, betekent dit dat er 500 nieuwe dennenboompjes geplant worden.

Verschillende items uit de collectie hebben een bio-label. Tot het laatste bestandsdeel is herbruikbaar en wordt gerecycleerd zodanig dat de cirkel gesloten blijft.

De verlichting wordt geleverd in kartonnen doosjes, plastic verpakking wordt vermeden en bubbelfolie hergebruikt. De voertuigen die gebruikt worden voor de plaatsing hebben allemaal Euro 5 of meer, om de uitstoot te beperken.

Mechelen MeeMaken

Om de uniformiteit in het straatbeeld te bewaren, werd alles gegund aan één firma.  Mechelen MeeMaken werd mee betrokken tijdens de selectieprocedure. Uiteindelijk viel de keuze op Blachère Illumination. De stad vroeg aan de handelsvereniging Mechelen MeeMaken om mee in de selectiecommissie te zetelen deel te nemen aan de voorafgaande rondgang met de geselecteerde firma. Mechelen MeeMaken vaardigde hiervoor voorzitter Geert Milis af.

“Goede Kerstverlichting en kerstdecoratie maakt de stad aangenamer. Dat is ook belangrijk voor het Mechels handelsapparaat, want het maakt het shoppen tijdens de donkere wintermaanden gezelliger. Meer sfeer en gezelligheid zorgt voor meer passage”, klinkt het bij Geert Milis.

Dynamische verlichting voor het stadhuis

Het stadhuis wordt dynamisch uitgelicht door middel van DMX verlichting. “Dit betekent dat de linkerkant en de kant van de Grote Markt op verschillende momenten van verlichtingspatroon en kleur zullen verschillen. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld op Valentijn alles een rode tint geven”, legt Johan Boyen, zaakvoerder van Avant Garde – dat instaat voor het concept en de uitwerking – uit.

Voor het eerst wordt – uniek in Vlaanderen – de wekelijkse zaterdagmarkt betrokken bij het hele kerstgebeuren. Marktkramers kunnen vrijblijvend een decoratiestuk bekomen om tijdens de markt op te hangen. “December is traditioneel een belangrijke maand voor de handelaars, daarom steken we een tandje bij om onze winkelstraten onder te dompelen in de kerstsfeer. Ook de zaterdagmarkt is een belangrijk onderdeel van Mechelen. Daarom willen we de gezellige sfeer van in de winkelstraten ook doortrekken naar de zaterdagmarkt”, aldus Greet Geypen.

Opbouw in drie fases

De opbouw zal in drie fases gebeuren. “De eerste fase is de wintersfeer. De echte kerstaccenten zoals kerstbomen, kersthutten, … worden in een tweede fase toegevoegd na de komst van Sinterklaas op 6 december. Net zoals de vorige jaren zal de kerstverlichting met het oog op Valentijn aangepast worden”, aldus Greet Geypen. De aanpassing van de verlichting voor Valentijn, zal vanaf 10 januari plaatsvinden.

De winkelstraten in de binnenstad krijgen een complete figuur over de straat. Op deze manier wordt het begin en einde van elke straat aangeduid. In totaal komen er 123 overspanningen. Voor de kleinere winkelstraten worden er overspanningen tussen 4 en 6 meter breed, met 2 sfeerelementen voorzien. In de grotere winkelstraten komen er overspanningen tussen 8 en 10 meter met 3 sfeerelementen per overspanning. In sommige straten worden de bestaande bomen mee gedecoreerd. Het Dijlepad mag zich ook verwachten aan de nodige decoratie. Daarnaast worden de bruggen aan het Dijlepad voorzien van 4 strikken per kant.

Verleden jaar bedroeg de kostprijs voor de kerstverlichting nog zo’n € 286 000. Dit jaar en de volgende vier jaar trekt de stad er jaarlijks zo’n € 240 000 euro uit. “Dit is een mooie besparing voor de stad, zonder hiervoor op de kwaliteit en de beleving in te boeten”, zegt Johan Boyen.

Op 29 november tijdens Black Friday wordt de kerstverlichting officieel aangestoken.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer