Mechelse horecazaken worden duurzame ambassadeurs in 2020

foto2 (Medium)

In juni van dit jaar won de stad Mechelen samen met de Ierse stad Limerick de Europese Green Leaf Award, kortweg EGLA. Die award is een erkenning voor de duurzame groei van beide steden en een extra aanmoediging om burgers zo veel mogelijk te betrekken bij het thema duurzaamheid. De geldprijs van 75.000 euro wordt enerzijds ingezet om Mechelen als duurzame hoofdstad in 2020 in de kijker te zetten en anderzijds voor concrete realisaties op het terrein.

“Mechelen zal een jaar lang in teken staan van duurzaamheid”, begint schepen van Duurzaamheid Marina De Bie. “We hebben een Green Leaf-programma samengesteld waarbij Mechelaars en bezoekers betrokken worden en er zal zichtbaar gecommuniceerd worden. Ik moedig dan ook iedereen aan om onze boodschap mee uit te dragen. Samen zijn we de duurzame ambassadeurs van Europa. De hashtag #EGLA2020 wordt hopelijk trending in Mechelen.”

Ambassadeurs
Een zesde van de gewonnen geldprijs van 75.000 euro wordt ingezet voor de ondersteuning van horecazaken in Mechelen. “Met die 15.000 euro kunnen restaurants en cafés gadgets aanvragen om uit te delen in hun zaak. In het pakket zitten fleece dekens, herbruikbare rietjes en koffiebekers met het EGLA-logo”, aldus schepen De Bie.

Greet Geypen, schepen van Economie vult aan: “Duurzaamheid staat al jaren centraal in het beleid van de stad. Hierdoor willen we de leefbaarheid van Mechelen nog verbeteren. Dit is een werk dat je als stad niet alleen kan doen. Daarvoor is een goede samenwerking nodig met onze inwoners, organisaties en bedrijven. Samen dragen we bij tot de internationale uitstraling van Mechelen als duurzame stad.”

De EGLA-campagne werd gisteren toegelicht aan de horecaondernemers tijdens de Horeca Vlaanderen Awards Mechelen in winterbar Mirage. Christian Michiels van Cosma Foodhouse en voorzitter van Horeca Groot Mechelen: “De Mechelse horeca bruist en dat is ook mee te danken aan de internationale uitstraling die de stad meer en meer heeft. De Green Leaf is alweer een eervolle award, die we als ambassadeur van de stad graag mee zichtbaar maken.”

Zaakvoerders kunnen hun pakket nog bestellen tot eind januari via de website van Mechelen Klimaatneutraal.

EGLA-programma
In maart wordt er in het Huis van de Mechelaar een plakkaat onthuld met de boodschap dat Mechelen European Green Leaf-ambassadeur is in 2020. Er zullen ook evenementen plaatsvinden rond het thema circulariteit, water, eerlijke handel en klimaat. Er wordt een communicatieplan opgemaakt, er worden partnerschappen en samenwerkingen aangegaan en Stad Mechelen zal sterk vertegenwoordigd zijn op verschillende meetings en conferenties.

Een groot deel van het EGLA-budget, zo’n 45.000 euro, wordt geïnvesteerd in ontharding en vergroening van het openbaar domein. Het Hoogstratenplein, tussen de Keizerstraat en de Voochtstraat aan de R12, komt hiervoor in aanmerking. Zo heeft het prijzengeld een permanente en blijvende impact en is er een hoge zichtbaarheid voor de European Green Leaf Award.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer