Stad onderzoekt mogelijkheid combinatie De Kringwinkel en zorgwonen in oude brandweerkazerne

Brandweerkazerne

Nu de Mechelse brandweer verhuisd is naar de nieuwe brandweerkazerne aan de Nekkerhal, is de stad op zoek naar een definitieve invulling van de oude gebouwen in de Dageraadstraat. Momenteel wordt de piste onderzocht om er op het gelijkvloers een kringwinkel te vestigen. De bovenverdiepingen kunnen gebruikt worden voor zorgwonen.

In de Dageraadstraat net buiten de Mechelse ring, ligt de site van de voormalige brandweerkazerne. De stad Mechelen is op zoek naar een nieuwe invulling voor het pand.

“Momenteel neemt MEST vzw er zijn intrek. Dit betreft een tijdelijke opportuniteit van twee jaar, waarbij we ruimte creëren voor startende ondernemers waarbij we het gebouw van verval behoeden. Dit geeft ons tijd om op zoek te gaan naar een passende functie voor een nieuwe bestemming van het gebouw. Momenteel bekijken we de mogelijkheden die op tafel liggen. Een nieuw project moet ook een meerwaarde hebben voor de huidige buurtbewoners. De aanleg van een buurtpark en een buurtparking, wordt dan ook opgenomen in de verdere uitrol van het traject”, aldus Greet Geypen, schepen van Stadsvernieuwing.

Kringwinkel zoekt partner

Kringwinkel Ecoso heeft interesse om er hun winkel en kantoren van Mechelen-Noord in onder te brengen. De oppervlakte van het voormalig pand van de brandweer is echter te groot.  Vooral de bovenliggende verdiepingen in de brandweerkazerne zijn voor de activiteiten van Ecoso minder vanzelfsprekend, wegens de grote gewichten en volumes.
Ecoso ging op zoek naar een partner om samen het gebouw in te vullen en kwam terecht bij Woonpunt.

“De site heeft voor ons een enorm potentieel wegens de verschillende ruimtes van het gebouw, het buitenterrein en uiteraard de goede ligging. Het gebouw is echter te groot voor ons alleen. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar mogelijk haalbare combinaties die een link hebben met onze activiteiten. In onze verkenningszoektocht kwamen we terecht bij Woonpunt. Veel van onze werknemers hebben immers nood aan huisvesting in de vorm van o.a. begeleid zelfstandig wonen. De invulling van de bovenverdiepingen door studio’s onder de vorm van begeleid zelfstandig wonen in partnerschip met Woonpunt Mechelen, zou een meerwaarde vormen voor alle partijen”, aldus Koen De Bock, afgevaardigd bestuurder van Ecoso.

Bij Woonpunt staat men alvast niet weigerachtig tegenover het voorstel. “Wij zijn uiteraard geïnteresseerd in de ontwikkeling van sociale woningen en zijn het idee genegen. We zullen het voorstel van Ecoso verder onderzoeken en de haalbaarheid van het project bekijken”, klinkt het bij Arthur Orlians, voorzitter van Woonpunt.

Het gelijkvloers zou ingenomen worden voor de winkel van Ecoso en de kantoren. De bovenverdieping komt dan in handen van de partner.

Schepen Greet Geypen benadrukt dat er nog verschillende zaken uitgeklaard dienen te worden. Zoals de integratie van het park, de buurtparking en de sanering van de vervuilde grond. “Het is echter positief dat zowel het schepencollege, Ecoso, als Woonpunt Mechelen, hun schouders onder dit project willen zetten”, besluit Greet Geypen.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer