Werken site Komet in de startblokken

Masterplan ZORRO Mechelen impressie Auwegemvaart - jaagpad (Medium)

De Komet-site komt stilaan weer tot leven. De voormalige bedrijventerreinen tussen de Leuvense Vaart en de Koningin Astridlaan, worden de komende jaren omgevormd tot een hoogwaardige duurzame stadswijk met een stadspark. Nu de voorbereidende werken achter de rug zijn, wordt er momenteel werk gemaakt van de werfinrichting. De graafwerken staan volgende dagen op het programma.

Projectontwikkelaar Revive bouwt op de Komet-site in overleg met de Stad Mechelen een volledig nieuwe woonwijk van 40.000 m². Volgens het RUP kunnen er in totaal 320 wooneenheden gerealiseerd worden. Het kloppend hart van de site wordt het nieuw buurtpark van ruim 15.000 m², dat zorgt voor de nodige ruimte voor zowel de nieuwe bewoners als de buurtbewoners.

“De site ligt op een toplocatie in de stad: vlakbij het centrum en aan de vaart. Het wordt een mooi voorbeeld hoe we de bevolkingsgroei op een kwalitatieve en duurzame manier willen opvangen. De voormalige bedrijfsterreinen lagen al jaren braak. De ontwikkeling van de site zal de buurt een nieuwe dynamiek geven”, zegt Greet Geypen, schepen van Stadsvernieuwing.

Stad moedigt nieuwe woonvormen aan

Omwille van de maatschappelijke tendensen zoals vergrijzing en nieuwe samengestelde gezinnen, moedigt de stad vernieuwende woonvormen die op deze evoluties een antwoord bieden, aan.

Naast een aanbod van appartementen en grondgebonden woningen, voorziet Komet ook een inclusie co-housingsproject met ongeveer een 30-tal units. Binnen dit co-housingsproject zal er eveneens plaats zijn voor begeleid zelfstandig wonen. Eventuele geïnteresseerden kunnen steeds terecht bij de ontwikkelaar. Naast de verschillende woonunits wordt er ook getracht om bepaalde complementaire functies te voorzien.

Werfinrichting gestart

De architectuur op Komet wordt uitgetekend door een aantal studiebureaus: Binst Architects, Areal Architecten en BRUT architecten. De open ruimte wordt ontworpen door Omgeving. Beide ontwerpstudies gebeuren steeds in nauwe samenwerking met de stad en de Kwaliteitskamer. Op deze manier kan steeds de kwaliteit van het project gegarandeerd worden.

Aannemer Democo zal de eerste fase van de werken in goede banen leiden. “Momenteel is men bezig met de werfinrichting, de graafwerken gaan deze dagen van start. Het ganse project wordt gerealiseerd in drie fases en zal een aantal jaren in beslag nemen”, aldus Lise Gruwez van Revive. Meer informatie over het verloop van de werkzaamheden en voor eventuele vragen tijdens de werkzaamheden, zijn te vinden op www.revive.be/nl/buurtinfokomet.

130 woongelegenheden in eerste fase

Het gedeelte dat aansluit op de Koningin Astridlaan, de Vekestraat en de Auwegemvaart, is het eerst aan de beurt. In deze fase zijn een 130-tal units voorzien, verdeeld over zes gebouwen, gaande van appartementen en woningen tot penthouses en assistentiewoningen. Centraal tussen de verschillende gebouwen wordt een stille buurttuin voorzien. Omstreeks september 2022 is de eerste fase klaar.

Volgende fases

In 2021 gaat de tweede fase van start en wordt de centrale zone aangepakt. Binnen deze zone wordt naast een aanbod aan appartementen ook een inclusie co-housingsproject voorzien, waardoor binnen de Komet-site een goede diversiteit en mix gecreëerd wordt.

“Er wordt in deze zone ook nog een groot buurtpark aangelegd met diverse mogelijkheden tot spel en sport. In het totale project zal er ongeveer 15.000 m² open ruimte komen”, aldus Greet Geypen. Deze werken duren tot en met 2024.

Fase 3A omhelst de zone tussen de Koningin Astridlaan en de Lemmensstraat. Deze werken vinden plaats tussen 2023 en 2027. Tot slot is er nog fase 3B, waar de zone tussen de vaart en de Lemmensstraat aangepakt wordt.

De nieuwe woningen zijn stuk voor stuk energiezuinig en worden opgebouwd uit duurzame materialen. Naast wooneenheden en een park voorziet men op de site ruimte voor allerlei buurtondersteunende functies. Zo wordt onder meer gedacht aan de aanwezigheid van een dokters- of tandartspraktijk, horeca-aangelegenheid, een buurtwinkel, …. Gesprekken met potentiële kandidaten zijn nog lopende.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer