Mechelse zaterdagmarkt duurt hele dag

MarktMechelen2

Het is zover, de Mechelse zaterdagmarkt gaat opnieuw van start! Vanaf zaterdag 23 mei nemen de marktkramers opnieuw hun plaats in het stadscentrum in. Omdat er maximaal 50 kramen toegelaten worden en om alles op een veilige manier te laten verlopen, zal de markt over de hele dag gespreid worden. In de voormiddag zullen voornamelijk de marktkramers met voeding staan. In de namiddag worden ze vervangen door hun collega-marktkramers met non-food.

Mechelaars hoeven hun favoriete marktkraam niet meer te missen. De Nationale Veiligheidsraad zette het licht op groen voor de organisatie van openbare markten. Dit onder strikte voorwaarden. Op alle door de lokale overheid toegestane markten moeten de nodige maatregelen worden genomen om alle personen te beschermen tegen de verspreiding van het COVID-19-coronavirus, met inbegrip van de toepassing van de social distance regels.

109 abonnees

Kanttekening daarbij is dat er maximum 50 kramen opgesteld mogen worden. Een probleem voor de marktkramers van de zaterdagmarkt. Want met 109 abonnees, valt telkens de helft van de marktkramers uit de boot. Of toch niet? Want in Mechelen gaat men in de periode dat deze maatregelen van kracht zijn, de zaterdagmarkt zowel in de voor- als in de namiddag organiseren.

“Voor marktkramers is de markt een zeer belangrijke bron van inkomsten. Ze staan te popelen om terug aan het werk te gaan. We hebben daarom, samen met Markta (de vereniging die de Mechelse markkramers vertegenwoordigd) een oplossing uitgewerkt waarbij we voldoen aan de voorwaarden van de Nationale Veiligheidsraad en waarbij praktisch alle marktkramers op de markt kunnen plaatsnemen. Uiteraard is de volksgezondheid daarbij de eerste prioriteit. Ook voor de stad is de markt belangrijk. De Mechelse markt is een topper. Elke marktkramer weet dat, maar ook voor de stad is de markt belangrijk. Ze maakt de stad levendig en aantrekkelijk”, klinkt het bij burgemeester Alexander Vandersmissen.

Verschillende denkpistes

“De voorbije zijn er heel wat denkpistes de revue gepasseerd (beurtrol, spreiding over verschillende locaties, enkel voedingskramen,…) Uiteindelijk is Markta met het voorstel gekomen om de markt niet alleen in de voormiddag te organiseren, maar ook in de namiddag te laten plaatsvinden. Zo voldoen we aan de geldende maatregelen om de markt op een veilige manier te organiseren én bieden we de marktkramers een welgekomen perspectief, aangezien ze al lang op non-actief staan”, klinkt het bij Greet Geypen, schepen van Economie.

Verse voeding – non food op verschillende ogenblikken

Het tijdslot tussen 7 u en 13 u wordt prioritair voorbehouden voor voedselkramen en kramen met bederfbare producten zoals snijbloemen. Vanaf 13 u wordt er gewisseld en worden de nieuwe kramen opgesteld. Vanaf 14 u tot 18 u is het dan de beurt aan kramen met niet bederfbare producten. Zo kan de markt steeds doorgaan, met respect voor alle geldende maatregelen. Het maximum van 50 kramen zal zowel in de voormiddag, als in de namiddag gerespecteerd worden.

Voorbeeld in Vlaanderen

Marktkramer en voorzitter van Markta Luc Mariën – beter gekend als Luc Vis – is heel tevreden dat het Mechels stadsbestuur het idee genegen is om de zaterdagmarkt, zowel in de voor- als in de namiddag toe te staan.

“Het is belangrijk dat alle marktkramers op de zaterdagmarkt terechtkunnen. Een beurtrolsysteem is vooral voor handelaars met verse producten niet haalbaar. Dan dreigt de afvalcontainer hun grootste afnemer te worden. Doordat alle marktkramers mogen deelnemen aan de zaterdagmarkt is er ook continuïteit voor de klanten en de kramers. Wij zijn het Mechels stadsbestuur daar zeer dankbaar. Mechelen stelt hier een voorbeeld in Vlaanderen, ik hoop dat andere steden dit voorbeeld volgen”, klinkt het.

Bij de stad is men momenteel bezig om de organisatie van de zaterdagmarkt in goede banen te leiden. “Een werkgroep met daarin de dienst economie, de noodplanambtenaar, de politie en de uitvoeringsdiensten, buigt zich over praktische zaken zoals het aan- en afrijden van de marktkramers, de opstelling, de toe- en uitgang, …”, aldus Greet Geypen.

Elke markt moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De voorwaarden zoals bepaald door de lokale overheid.
  • De social distance regels moeten gerespecteerd worden.
  • Het maximum aantal bezoekers dat wordt toegelaten op de markt bedraagt één bezoeker per 1,5 lopende meter aan het kraam.
  • Het dragen van een mondmasker is verplicht voor marktkramers en hun personeel. Voor klanten wordt het dragen van een mondmasker sterk aanbevolen.
  • Middelen om de nodige handhygiëne te garanderen moeten ter beschikking gesteld worden bij de ingang en uitgang van de markt door de bevoegde gemeentelijke overheid. De marktkramers stellen eveneens handgels ter beschikking.
  • Eten en drinken kunnen niet op de markt worden geconsumeerd. Er worden geen etenswaren of dranken in de vorm van proeverijen aan de klanten aangeboden.
  • Er wordt een organisatie of een systeem ingevoerd om te controleren hoeveel klanten er op de markt aanwezig zijn.
  • Er wordt een eenrichtingsverkeerplan opgesteld, met afzonderlijke toe- en uitgangen tot en van de markt, tenzij in uitzonderlijke omstandigheden een gemotiveerde afwijking wordt toegestaan door de lokale overheid, die een alternatieve oplossing bepaalt.
  • Er wordt individueel gewinkeld. Een uitzondering wordt gemaakt voor een volwassene die minderjarigen die onder hetzelfde dak wonen of een persoon die nood heeft aan begeleiding vergezelt.
  • Er wordt niet meer tijd genomen dan noodzakelijk en gebruikelijk om boodschappen te doen.

Mechelen kent twee soorten markten: de kleinhandelsmarkt aan de Centjesmuur op maandag, woensdag en vrijdag, en de zaterdagmarkt in de binnenstad.

 

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer